A ciambellét hol olasz kuglófként, hol olasz fánkként emlegetik, de egy biztos: az olasz kávéházak hangulatát hozza el az otthonunkba. Szicília kávézóiban járva megtudhatjuk, hogy a leggyakoribb töltelék a csokoládés és a pisztáciás, de kérhetjük például ricottával is a ciambellét. Ha otthon készítjük, puding vagy lekvár is kerülhet bele.

Ciambelle
Hozzávalók:
- 7 g száraz élesztő
- 80 ml meleg víz
- 200 g liszt
- 160 g cukor
- 30 g vaj, megolvasztva
- 1 citrom héja
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a szárított élesztőt, 60 g cukrot, a vajat, a citromhéjat és egy csipet sót.
Öntsük hozzá a vizet és gyúrjuk, amíg a tészta jól összeáll.
Fedjük le és hagyjuk kelni két órát.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle korongokat. Ezután egy likőrpohár segítségével csináljunk lyukakat a nagy korongok közepére.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük meg a fánkokat. Végül forgassuk meg a maradék cukorban.
Ha szeretjük a töltött fánkot, akkor a likőros pohárral kivágott kisebb köröket megtölthetjük ízlés szerint és úgy süssük ki.