Szicíliai fánk: ha nem csokival kérjük, furcsán néznek ránk

Vágólapra másolva!
A ciambellét hol olasz kuglófként, hol olasz fánkként emlegetik, de egy biztos: az olasz kávéházak hangulatát hozza el az otthonunkba. Szicília kávézóiban járva megtudhatjuk, hogy a leggyakoribb töltelék a csokoládés és a pisztáciás, de kérhetjük például ricottával is a ciambellét. Ha otthon készítjük, puding vagy lekvár is kerülhet bele.
Vágólapra másolva!
Forrás: Rachel Roddy/The Guardian

Ciambelle

Hozzávalók:

  • 7 g száraz élesztő
  • 80 ml meleg víz
  • 200 g liszt
  • 160 g cukor
  • 30 g vaj, megolvasztva
  • 1 citrom héja
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a szárított élesztőt, 60 g cukrot, a vajat, a citromhéjat és egy csipet sót.
Öntsük hozzá a vizet és gyúrjuk, amíg a tészta jól összeáll.
Fedjük le és hagyjuk kelni két órát.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra, majd szaggassunk belőle korongokat. Ezután egy likőrpohár segítségével csináljunk lyukakat a nagy korongok közepére.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és süssük meg a fánkokat. Végül forgassuk meg a maradék cukorban.
Ha szeretjük a töltött fánkot, akkor a likőros pohárral kivágott kisebb köröket megtölthetjük ízlés szerint és úgy süssük ki.