6000 éve is fogyasztottak tejtermékeket, pedig tejcukorérzékenyek voltak

kecsketej
Vágólapra másolva!
Az emberi tejfogyasztás eddig feltárt legkorábbi közvetlen bizonyítékát azonosították Nagy-Britanniában - írja a BBC hírportálja.
Vágólapra másolva!

Az Archaeological and Anthropological Sciences című folyóiratban publikált tanulmány készítői a béta-laktoglobulin nevű tejfehérjét mutatták ki újkőkorszaki földművesek fogkövében. Ez azt mutatja, hogy a mai Nagy-Britannia területének őskori lakói már

6 ezer évvel ezelőtt fogyasztottak tejtermékeket annak ellenére, hogy tejcukorérzékenyek voltak.

A laktózintolerancia azt jelenti, hogy az elválasztás, vagyis az anyatej fogyasztásának abbahagyása után az ember nem képes megemészteni a tejcukrot (laktóz), ezért a tejtartalmú ételek elfogyasztása alhasi fájdalmat, hasmenést és émelygést okozhat.

Lehetséges, hogy ezek a kőkorszaki emberek csupán kis mennyiségű tejet fogyasztottak Forrás: Shutterstock

A modern európaiak jelentős része azonban rendelkezik egy olyan génmutációval, amely lehetővé teszi, hogy felnőttkorban is meg tudják emészteni a tejcukrot. Korábbi tanulmányok azonban kimutatták, hogy a mai Európa területén élt újkőkorszaki emberek nem rendelkeztek ezzel a génváltozattal.

Sophy Charlton, a Yorki Egyetem régészeti tanszékének munkatársa szerint lehetséges, hogy ezek a kőkorszaki emberek csupán kis mennyiségű tejet fogyasztottak.

– magyarázta a szakember.

– jegyezte meg Charlton.

A tanulmányban vizsgált – összesen hét embertől származó – maradványokat három helyszínen, Dorset, Gloucestershire és Northamptonshire egy-egy lelőhelyén tárták fel.

Az Eurázsia térségében élt ősi populációk genetikai elemzése azt mutatta, hogy a laktázperzisztencia – a felnőttkori tejcukorbontó képesség – csupán a közelmúltban vált elterjedté,

annak ellenére, hogy már az újkőkorszakban is fogyasztottak tejtermékeket. A mutáció a bronzkorban kezdett megjelenni, noha még akkor is csupán az európaiak 5-10%-ánál.