Ez a gyümölcsturmix a kávénál is hatásosabb?

A körte nemcsak édes, lédús és finom, de még tápanyagokban is gazdag. Például hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez a benne lévő oldható és oldhatatlan rostok miatt. És ez még nem minden, hiszen gyömbérrel keverve még inkább az előnyünkre válik.

Minden ötödik ember halála a rossz táplálkozáshoz vezethető vissza

A Global Burden of Disease elemzés megerősíti, hogy a „szokásos amerikai étrend" megöli a világ lakosságát. Nemzetközi szinten 11 millió halálesetért felelős a rosszul megválasztott étrend évente. A tanulmány szerint a táplálkozással összefüggő halálok fő okai: a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák.

Forrás: Shutterstock

Vitathatatlan, hogy a rossz táplálkozás a megbetegedések elsődleges oka. Ez azt jelenti, hogy a helyes táplálkozás segíthet a megelőzésben – mondja a tanulmány. 25 évnél idősebb felnőtteket vizsgáltak 15 étrendi tényező szerint. Az adatokat 195 országban gyűjtötték össze 1990 és 2017 között. Ez az eddigi legátfogóbb elemzés a táplálkozási szokások és a halálozások kapcsolatáról.

Ez lett idén Budapest desszertje

A Budapest desszertje verseny aktuális tematikáját mindig az előző győztes határozhatja meg: idén ez a barack és a mandula volt. A zsűrizés vakon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes személyét.

Melyik a jobb: a növényi vagy az állati eredetű fehérje?

A fehérjék az egyik legfontosabb tápanyagaink. A szövetek felépítésében és helyreállításában is segítenek. Ezen kívül a csontok, a vér, a bőr és az izmok építőkövei. Mivel olyan fontos a jelenléte, magától értetődik, hogy ajánlott a fehérjében gazdag étrend.

Forrás: Shutterstock

A fehérje aminosavakká bomlik szét a testben. Összesen 22-féle aminosav van, ami szükséges az egészség egyensúlyának fenntartásához. Ezek az aminosavak tovább bonthatók esszenciális és nem esszenciális aminosavakká.

Ezt a snacket imádjuk a legjobban idén ősszel

Íme egy snack, amely olyan finom, mint egy sütemény, mégis rendkívül magas a rost- és fehérjetartalma. Ezt a benne lévő zabnak és magvaknak köszönheti. Magunkkal vihetjük a munkába vagy becsomagolhatjuk a gyerekeknek a tízórai mellé.

Célszerű a szülőknek csomagolniuk az iskolások tízóraiját, uzsonnáját

Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a büfében veszi meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat.

Ha a zöldség és a gyümölcs össze van vágva, akkor a gyerekek szívesebben megeszikForrás: Shutterstock

Hozzátette: ha a szülő csomagolja az ennivalót, akkor például jó megoldás egy szendvics, amelyben a sovány felvágott biztosítja a szükséges fehérjét, a kenyér vagy pékáru pedig lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a gyermek több órára jóllakik.

Magyar parenyica bizonyult a legjobbnak Csehországban

Mikulov az elmúlt hat évben arról is ismertté vált, hogy itt rendezik a kézműves sajtok csehországi fesztiválját. Az Orszagsajtja.hu szerint meglepő kategóriában született az egyik magyar első hely.

Szicíliai fánk: ha nem csokival kérjük, furcsán néznek ránk

A ciambellét hol olasz kuglófként, hol olasz fánkként emlegetik, de egy biztos: az olasz kávéházak hangulatát hozza el az otthonunkba. Szicília kávézóiban járva megtudhatjuk, hogy a leggyakoribb töltelék a csokoládés és a pisztáciás, de kérhetjük például ricottával is a ciambellét.

A zöld tea manapság már divatitalnak számítForrás: Shutterstock

Melyik teához melyik étel passzol a legjobban?

A fehér tea ízre az egyik legfinomabb a teák közül. A selymes aroma és édesség megőrzése érdekében a legjobb, ha enyhén ízesített ételekkel, például zöldségsalátával vagy főtt fogásokkal párosítjuk. Erőteljes húsokkal fogyasztva olyan, mintha tiszta vizet innánk.

Íme a 3 kedvenc szőlős receptünk

Noha a nyár elején alig várjuk, hogy beérjen a szőlő, egy vagy két hét habzsolás után kezdjük megunni. Mivel azonban még mindig van a kamrában és nem akarjuk, hogy tönkremenjen, valahogy el kell pusztítani. Készülhet belőle lekvár vagy szörp, de a kedvenc szőlős receptjeinket is elővehetjük.