240 kilogramm sütőtökből készítenek süteményt

sütőtök
Vágólapra másolva!
A főzőcsapatok és a cukrászok több mint húszezer adag ételt, valamint egy négyezer szeletes sütőtökös málé süteményt készítenek el a szombaton és vasárnap tartott 7. Tirpák Fesztivál és 4. Nyíregyházi Bográcsgulyás és Grillbajnokságon.
Vágólapra másolva!

A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el az "ősök" és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét.

Többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is.

A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza. De a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.

A négyezer szeletes süteményt pirított tökkockákkal és tökmagmorzsával hintik meg Forrás: Shutterstock

Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére. A bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a halászlé és a marhapörkölt is biztosan szerepel. A kiadósabb és érdekesebb ételekre vágyók számára elkészítik a párolt tarját kolozsvári burgonyával,

a mangalicazsírral sült májas hurkát savanyúsággal és mártással, a beregi cigánypecsenyét és a galambpörköltet.

Az egészségesebben élők számára szívbarát ételeket, az édességet kedvelőknek pedig a rétesek és sütemények széles választékát kínálják majd kóstolójegy ellenében.

A fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum cukrász diákjai egy négyezer szeletes sütőtökös málé elkészítésével idézik fel a tirpák étkezési hagyományokat.

A 20 kilogramm kukoricalisztből, a 240 kilogramm sütőtökből és a 16 kilogramm tökmagból összeálló sütemény tésztáját búzaliszt és kukoricaliszt keverékéből készítik, amibe sütőtökkrémet töltenek. Az így elkészült süteményt pirított tökkockákkal és tökmagmorzsával hintik meg.