A kutyahúsevés veszélyeire hívták fel az emberek figyelmét

kutyahús, fogak
A vendor sells dog meat at the Hanoi Beer festival held in downtown Hanoi on December 4, 2011. With a 1 USD entrance ticket people can drink free "bia hoi Hanoi", a very popular local streetside draught beer. The event attracted thousands of beer drinkers. AFP PHOTO /HOANG DINH Nam
Vágólapra másolva!
A múlt hét egyik vezető híre volt, hogy Vietnamban körülbelül ötmillió kutyát ölnek le azért, hogy megegyék őket. Ám az élelmiszerbiztonsági hatóság a kutyahúsevés mellőzését javasolja Ho Si Minh-város lakóinak. Szintén népszerű hír volt, hogy a szódabikarbónának van egy csodálatos előnye, illetve hogy világszerte ismert párlatok közt remekelnek a magyar termékek. Emellett további recepteket és érdekességeket osztottunk meg önökkel. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Itt egy nagyon jó pizzarecept

A gyerekektől a felnőttekig, Olaszországtól az egész világon át népszerű a pizza. Minden ország már belecsempézte az saját fűszerét és tradícionális ételkulturáját. Bemutatunk egy igazi magyaros receptet, amihez a hozzávalókat itthon is be lehet szerezni.

Évente ötmillió kutyát ölnek le Vietnamban, hogy megegyék őket

A kutyahús fogyasztása nem jó szokás, ezért fel kell vele hagyni, különösen abban a korban, amikor a nemzetközi kapcsolatok egyre erősebbé válnak – olvasható a hatóság honlapján. Ez csak egy ajánlás, nem rendelet, tehát büntetés sincs – mondta Phan Thi Hoai Tran, a hivatal szóvivője hétfőn.

Évente ötmillió kutyát ölnek le étkezési célokra Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

Pham Khanh Phong Lan, az élelmiszerhatóság vezetője a kutyahúsevés egészségügyi veszélyeire is felhívta a lakosok figyelmét a helyi médiában. A kutyahús a veszettség kórokozóját és élősködőket is tartalmazhat, amelyek károsíthatják az emberi szervezetet, de méregmaradványok is lehetnek benne, amivel a kutyákat meg szokták ölni.

Zakuszka őszre, télre

A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém.

Hét alternatívát is mutatunk a tojás helyett

A tojás hihetetlenül egészséges és sokoldalú alapanyag, így sokak étrendjében áll kiemelt helyen. Nemcsak önmagában fogyasztjuk, hanem sütemények összetevőjeként is. Ám vannak, akik különféle okok miatt kénytelenek kerülni.

Többek között banánnal, almaszósszal, lenmaggal válthatja ki a tojást Forrás: Shutterstock

A tojásallergia a második leggyakoribb ételallergia a csecsemők és kisgyermekek esetében. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek 50%-a lesz allergiás hároméves korára, 66%-uk pedig ötéves korára. Sőt, a szakértők szerint a tojásallergia 16 éves korig bármikor kialakulhat.

Négy különleges tea az őszi hónapokra

Az alábbakban négy immunerősítő teát láthatsz, melyek ősszel segítségetekre lehetnek a betegségek elleni védekezésben. Fontos, hogy a teákat nem adhatod bármilyen korú gyereknek, ezért, mielőtt bármelyiket is itatnád a csemetéddel, egyeztess a gyerekorvosotokkal!

Ezért együnk sok szilvát!

A szilva rendkívül gazdag A-, C- és E-vitaminban is, amelyek miatt igen egészséges gyümölcsnek számít. Mivel antioxidáns hatású, a rák és a ráncok egyik legnagyobb harcosa. De mindezek mellett rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat tartalmaz.

Forrás: Shutterstock

A szilvában található sok rost, szorbitol és difenil-lizatin egyaránt az emésztőrendszer gyorsabb működését segíti elő. Ha ön is is székrekedésben szenved, mindenképpen sok szilvát kell fogyasztania. A népi gyógyászatban hashajtásra is ezt használták: ha épp nem volt már szezonja, néhány kanál szilvalekvárt etettek a szorulásban szenvedővel.

Így is élvezheti az őszt és a finom ételeket - képek

Az ősz csodálatos. A lehulló falevelek, a sütőtökös latte illata, a forralt boros esték varázsa és a termelői piacok zsongása egyszerűen imádnivaló. A természet épp pihenni készül, így talán egy kicsit ön is lelassíthatna. Összegyűjtöttünk tíz olyan tevékenységet, amellyel ez sikerülhet.

Így változtassa meg az életmódját a hosszú életért

Akár 25, akár 65 évesek vagyunk, az, amit megeszünk, és ahogyan a szabadidőnket töltjük, nagyban befolyásolja az élettartamunkat. Ha tovább és egészségesen akarunk élni, érdemes átgondolni az étrendünket, és figyelembe venni a következő 7 életmódbeli szokást.

Fogyasszunk több tápláló alapanyagot! Forrás: Shutterstock

A növényi alapanyagok, mint a hüvelyesek, a gyümölcsök, a diófélék, a magvak, a zöldségek és a teljes értékű gabonák, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. Emiatt csökkenthetik bizonyos betegségek kialakulását, így járulva hozzá a hosszú élethez. A kutatók szerint ez a bennük lévő antioxidánsoknak köszönhető.

Ez Snoop Dogg titkos összetevője a krumplipüréhez

Ahány ház, annyi krumplipüré. Vannak, akik tej nélkül készítik, mások tejjel, és olyanok is akadnak, akik vajjal és fűszernövényekkel. Na, de vajon Snoop Doggnál milyen krumplipüré kerül az asztalra?

A szódabikarbóna csodálatos lúgosító hatása

A szódabikarbónának lúgosító hatása van, ezért rendszeres fogyasztása csökkentheti, semlegesítheti a gyomorsavat. Ha még jobb eredményt akar elérni, tegyen a reggeli italába egy kis citromot is, minimalizálja az ilyenkor keletkező gázokat.

8 tápanyagban gazdag gyümölcslé őszre

Annak ellenére, hogy a testünk keményen dolgozik a betolakodók ellen, nem árt, ha adunk neki egy kis segítséget. Szerencsére a különböző házi gyümölcslevek fogyasztásával ezt könnyedén megtehetjük.

Kíváncsi a következő cikkre: A világszerte ismert párlatok közt remekelnek a magyar termékek? Akkor lapozzon tovább!