Noha sokan vagyunk, akik nem szeretik a zöldségeket, a burgonya és az édesburgonya mégis különleges helyet foglal el az étrendünkben. A burgonyarajongók nemcsak íze és textúrája miatt szeretik, hanem mert sok tápanyagot tartalmaz. De vajon melyik az egészségesebb? Az édes- vagy a hagyományos burgonya?

Mindkét fajtát egyaránt az inkák kezdték el termeszteni Peruban. A krumpli népszerűsége akkor kezdett el növekedni világszerte, amikor a hódítóknak köszönhetően Európába került. 

Gyakran gondolják egészségtelennek, a csipsz és a sült krumpli miatt, holott valójában nem az. 

Az ételek egészségtelen vagy egészséges mivoltához az elkészítési módjuk járul hozzá leginkább.

Az édesburgonyában több a vitamin, mint a krumplibanForrás: Shutterstock

Az édesburgonya és a krumpli tápanyag- és mikrotápanyag-profilja közel azonos: hasonló mennyiségű zsírt, fehérjét, szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. Az édesburgonyában a mikrotápanyagok mennyisége magasabb, kivéve a káliumot és a magnéziumot. 

Mindkettő tartalmaz hasznos növényi vegyületeket, ha azonban a vitamintartalmat nézzük, a következő eltéréseket tapasztalhatjuk: az édesburgonyában több a vitamin, mint a krumpliban. 

Vegyük például az A-vitamint, amely a szem egészségéért felelős, vagy a C-vitamint, amelyből szintén több van a narancssárga húsú alapanyagban, mint a mi hagyományos krumplinkban.

Összefoglalva: az édesburgonya és a krumpli egyaránt tápanyagban gazdag, jótékony hatással vannak az egészségre. Az édesburgonya azonban egy hajszálnyival nyert ebben a versenyben, mert több mikrotápanyagot, vitamint és rostot tartalmaz.