Így fűszerezze be a húst, mint egy profi

hús, nyers hús
Vágólapra másolva!
Szeretne olyan csirkét sütni, ami után az egész család megnyalja mind a tíz ujját? Ki nem? Ennek ellenére a fűszerezés tudománya általában megáll a sónál vagy a borsnál. Ideje újítani!
Vágólapra másolva!

Persze semmi gond a sóval és borssal, ha körültekintően használjuk. A sót az étel ízének fokozására vegyük elő, ne pedig azzal a céllal, hogy a hús íze csupán sós legyen, semmi több. Bors esetén csak a frissen őrölt jöjjön szóba.

Sertés esetén a szegfűbors, a zellermag, a kakukkfű, a zsálya, a borsikafű és a koriander jöhet szóba Forrás: Shutterstock

Először sózzuk és borsozzuk a húst, a só hatására némi nedvesség fog eltávozni belőle. Tegyük félre egy kis időre, és készítsük elő a többi alapanyagot. Ezek attól is függnek, milyen húst készítünk.

A marhához jól illik például a bazsalikom, a kömény, a fokhagyma, az oregánó és a zsálya, halhoz használjunk kaprot, majorannát, mentát, petrezselymet, kakukkfüvet és kurkumát.

A báránnyal is jó párost alkot a bazsalikom és az oregánó, illetve a rozmaring és a menta is. A baromfihoz válasszunk bazsalikomot, szerecsendiót, majorannát, petrezselymet, rozmaringot, tárkonyt, koriandert vagy kakukkfüvet.

Sertés esetén a szegfűbors, a zellermag, a kakukkfű, a zsálya, a borsikafű és a koriander jöhet szóba, míg a borjúnál a babérlevél, a kapor, az oregánó és a zsálya.

Ezek felhasználásával készíthetünk pácot, de akár együtt is süthetjük a húst a fűszernövénnyel, és be is dörzsölhetjük vele a felszínét. Ha szeretjük a pikáns ízeket, akkor használjunk különböző csilipaprikákat vagy csiliport.