Így készítsen otthon saját teakeveréket

fekete tea
Vágólapra másolva!
Ha teát készítünk, az a legtisztább, ha a teafüvet is mi magunk keverjük ki saját boszorkánykonyhánkban. Kísérletezhetünk, kidolgozhatjuk a kedvenc teakeverékünket, mindezt teljesen természetesen.
Vágólapra másolva!

Ha otthon termesztjük a gyógynövényeket, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. Ellenkező esetben érdemes megbízható forrásból megvásárolni frissen vagy szárítva – hiszen mindkét formában felhasználható.

Amennyiben ki akarjuk szárítani, kössük fel fejjel lefelé egy hűvös, száraz helyiségben. Ez általában 1-3 hétig is eltarthat.

Az értékes magvakat tartalmazó gyógynövényeket, mint az édeskömény vagy a koriander, tegyük papírzacskóba, úgy szárítsuk. Ahogy kiszáradnak, a magok összegyűlnek a zacskó alján.

Forrás: Shutterstock

A lágylevelű növényeket, mint a petrezselyem, a bazsalikom vagy a menta, gyorsan kell kiszárítani, nehogy bepenészedjenek.

Válasszunk ki egy meleg, száraz helyiséget, tegyünk törölközőt a konvektorra, rá a növényeket.

Alternatív megoldásként a sütőben is kiszáríthatjuk őket – ugyanúgy, ahogy a különböző, előre felvágott gyümölcsdarabokat is, mint a citrom, a narancs, a csipkebogyó, a grapefruit, az alma, a körte stb.

Teakeverékek készítése

Válasszunk egy virágot teakeverékünk alapjának, mint a levendula, a kamilla, a körömvirág vagy a vadrózsa. A virágos alap után jöhet a meghatározó íz a keverékbe. Ez lesz az a fő aroma, amely visszaköszön minden egyes kortyban. Szóba jöhet például a szárított málnalevél vagy a csalán.

Most jöhetnek a gyümölcsök, mint természetesen édes alkotóelemek. A szárított csipkebogyó például egy gyakori választás, de ott a hibiszkuszvirág is, amely egyszerre édes és citromos.

A gyümölcs után gondoljunk a gyógynövényekre, mint a menta vagy a borágó. Ez is a saját ízlésünkre van bízva, illetve arra, hogy mi a célunk a teával: az ízek kavalkádját vagy inkább gyógyhatásait részesítenénk előnyben.

Persze emellett kevesebb összetevőből is csinálhatunk teát,

például egy adott gyógynövényből, gyümölcsből vagy virágból. Ha azonban imádjuk a különböző ízek játékát a bögrében, akkor érdemes több komponenst használni.

Nézzünk meg néhány konkrét keveréket!

Forrás: Shutterstock

Immunerősítő teakeverék

  • 1 rész bodza
  • 1 rész bodzavirág
  • 1 rész kamilla
  • 1 rész csipkebogyó
  • 1 rész echinacea

Egyszerűen keverjük össze az alapanyagokat, és tároljuk légmentesen záródó tárolóban. Használjunk hozzá tealabdát, legalább 20 percig áztassuk meleg vízben

Nyugtató teakeverék

  • 4 rész kamilla
  • 2 rész citromfű
  • 2 rész rózsaszirom

Öntsük a gyógynövényeket egy üvegedénybe és jól rázzuk össze. Minden egyes adag teához egy teáskanállal használjunk belőle, és 5-10 percig áztassuk.

Gyomorerősítő teakeverék

  • 2 teáskanál mentalevél
  • ½ teáskanál édeskömény
  • egy csipet szárított gyömbér

Öntsünk egy csésze forrásban lévő vizet a teakeverékre, fedjük le, és áztassuk 5 percig.