5 ok, amiért a savanyú cukorka veszélyes lehet

savanyú cukorka
Vágólapra másolva!
A 80-as és a 90-es évek lurkói számára a savanyú cukorka a legjobb emlékek közé tartozott. Mára a kínálat már egy kicsit szélesebb és színesebb, ám az említett édesség még mindig kiemelkedő helyet foglal el a kedvencek között. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez jó.
Vágólapra másolva!

1. Bár szemet gyönyörködetően színesek, az élénk árnyalatok az ellenségeink. A narancssárga, a piros, a lila és a sárga színek a szakértők szerint olyan mesterséges színezőanyagok szülöttei,

amelyek nemcsak az emésztőrendszert, de a nyelvet is károsíthatják.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

2. Bebizonyították, hogy a savanyú cukroknak alacsony a pH-értékük, emiatt gyengíthetik a fogzománcot és az íny egészségét. A tiszta víz pH-szintje 7, azaz semleges.

Azok az élelmiszerek, amelyeknek a pH-szintje 4-es vagy az alatti, elkezdik károsítani a fogzománcot.

A savanyú cukorkák pH-szintje tipikusan 3 alatt van: a Mentos Fruit Chew 2,4, a savanyú Skittles 2,2, az Altoids Mango Sours 1,1, és létezik a WarHeads savanyú spray-je, aminek a pH-ja kevesebb, mint az akkumulátorsav (pH 1) pH-ja: értéke 0,6.

3. A mesterséges színezékek használata az agyra is hatással van. Ha a gyerekek rendszeresen fogyasztják, akár memóriaproblémák is felléphetnek náluk.

4. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a savanyú cukorkák elkészítése során glicirrizinsavat használnak, ami szélsőséges esetekben magas vérnyomást is okozhat.

5. Savas pH-ja miatt károsíthatja a nyelvet. Azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztják a savanyú cukorkákat, nyelvvérzést és a nyelv felhólyagosodását tapasztalhatják.