Így lesz a legfinomabb a friss füge

füge
Vágólapra másolva!
Kevés olyan különleges gyümölcs létezik, mint a füge. Hihetetlenül lágy textúrájú, rendkívül édes. Ráadásul elég sokszínű, hiszen fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, mézzel meglocsolva, pizzafeltétként, dióval és sajttal, stb. Sőt, akár aszalva is élvezhetjük, ha netán lekéstük volna a szezonját.
Vágólapra másolva!

Hogyan fogyasszuk a fügét?

A fügét nyersen fogyasztva tudjuk a leginkább élvezni. Vágjuk vagy szedjük ketté a kezünkkel, és együk ki a belsejét. A héja is ehető, bár azt sokan nem szeretik. A szezon elején a korai füge héja még vékony és lágyabb, később, a szezon végén már inkább vastagabb és robosztusabb.

Fogyaszthatjuk önmagában, de akár dióval, kecskesajttal vagy fetával.

Édes, mézes aromája jól kiegészíti a sajt ízét. Akár grillezhetjük is a vágott felével a rácsra téve. A hő hatására a cukor karamellizálódik, így lesz még különlegesebb, édesebb és lédúsabb a gyümölcs.

Vannak bizonyos alapanyagok, amelyekkel különösen finom: méz, füstölt sonka, joghurt, balzsamecet, túró, mandula, rozmaring, különböző sajtok, dió, étcsokoládé, kacsa- vagy bárányhús.

Édes, mézes aromája jól kiegészíti a sajt ízét Forrás: Shutterstock

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Az első dolog, amit meg kell nézni, az a héja. Ha sérült, nyomott, akkor inkább hagyjuk a polcon. Amennyiben azonban teljesen ép, vegyük a kezünkbe, és óvatosan nyomkodjuk meg a gyümölcsöt.

Akkor jó, ha puha.

Otthon tartsuk szobahőmérsékleten, ha egy napon belül elfogyasztjuk. Két napig eláll papírzacskóban a hűtőben. Fogyasztás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten a legjobb az íze. Tisztítsuk meg őket folyó víz alatt, töröljük át tiszta törlőkendővel, és már ehetjük is.

Fügelekvár Forrás: Shutterstock

Fügelekvár

Rákenhetjük a vajas pirítósra, de májkrémmel és kecskesajttal is nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 3 kg füge
  • 200 g cukor
  • 2 citrom leve

Elkészítés:
Negyedeljük a fügéket és tegyük egy lábasba.
Szórjuk meg cukorral, öntsük rá a citromlevet és kezdjük el főzni alacsony lángon.
Addig főzzük, amíg sűrű massza lesz belőle.
Tegyük sterilizált befőttesüvegekbe, majd a dunsztba, és hagyjuk kihűlni.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Kéksajttal töltött füge

Hozzávalók:

  • 12 darab füge
  • 113 g kéksajt
  • repceolaj
  • só és fekete bors

Elkészítés:
Vágjuk be x alakban a fügéket.
Töltsünk bele egy fél teáskanál kéksajtot. A nagyobb fügébe több sajt, a kisebbe kevesebb kerül.
Melegítsünk fel egy serpenyőben egy kis repceolajat, és pirítsuk meg rajta a fügéket.
Amint a sajt lágyan megolvad, már kész is.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Étcsokoládés füge

Hozzávalók:

  • 12 nagy fogpiszkáló
  • 12 aszalt füge
  • 113 g kecskesajt
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 311 g karamell
  • 2 evőkanál víz
  • 1/3 csésze mandula
  • 1 és ½ csésze étcsokoládécsipsz, megolvasztva

Elkészítés:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Szúrjuk a fogpiszkálót a fügékbe.
Keverjük össze a sajtot, az ecetet és a mézet egy kis tálban. Dolgozzuk jól össze, majd tegyük egy habnyomó zsákba.
Vágjuk be a fügék oldalát, és töltsük meg a sajtos keverékkel.
Olvasszuk meg a karamellt, majd mártsuk bele a fügéket.
Ezután mártsuk az apróra tört mandulába, majd az olvasztott csokoládéba körülbelül egyharmadig.
Szórjuk meg egy kis mandulával és nagy szemű sóval.
Tegyük a sütőpapírra, és hagyjuk, hogy megkössön a csokoládé.