Nem mintha a szokásos fűszereink, mint a só, a bors vagy a csili, nem lennének kiváló alapanyagok, ha az ételek ízéről van szó, ugyanakkor például az oregánó, a koriander vagy a fokhagymás só még magasabb szintre emelheti a kulináris élményt. A fokhagymás sót nagyon egyszerűen – ahogy a neve is mutatja –, sóból és őrölt, szárított fokhagymaporból készítik.

Hogyan lehet hasznosítani?

Ez az ízesített só kiváló választás salátákhoz, olasz ételekhez, pattogatott kukoricára, hasábburgonyára, grillezett zöldségekre, pirítóskenyérre és a húsok pácához is. A fokhagyma egyébként is egy népszerű összetevő

– amelyet már csak a tápértéke miatt is érdemes fogyasztani.

A fokhagymás só elkészítésével így egészségügyi hatásai is átkerülnek a keverékbe.

Forrás: Shutterstock

A fokhagyma szabályozhatja a vérnyomást, csökkentheti a rossz koleszterinszintet, miközben egyidejűleg megemeli a jó koleszterinszintet, továbbá fokozza az emésztést és segíti a fogyást.

Noha a boltban is vehetünk fokhagymás sót, össze sem lehet hasonlítani a házival. Szerencsére az elkészítése hihetetlenül egyszerű.

Fokhagymás só házilag

Mindössze annyi a dolgunk, hogy összekeverünk három rész sót és egy rész fokhagymát. Ez utóbbit otthon készítsük el a fokhagyma megőrlésével és kiszárításával. Ezután dobjuk az egészet egy aprítógépbe vagy kávédarálóba, míg homokszerűvé nem válik.

Süssük a sós keveréket a sütőben 1 órán át, 80 fokon. Ezután tegyük újra egy aprítógépbe vagy a kávédarálóba és őröljük tovább. Tároljuk légmentesen záródó edényben.