Főzési tipp Indiából: ezért készítsünk otthon fokhagymás sót

fokhagyma, só
Vágólapra másolva!
Nem mintha a szokásos fűszereink, mint a só, a bors vagy a csili, nem lennének kiváló alapanyagok, ha az ételek ízéről van szó, ugyanakkor például az oregánó, a koriander vagy a fokhagymás só még magasabb szintre emelheti a kulináris élményt. A fokhagymás sót nagyon egyszerűen – ahogy a neve is mutatja –, sóból és őrölt, szárított fokhagymaporból készítik.
Vágólapra másolva!

Hogyan lehet hasznosítani?

Ez az ízesített só kiváló választás salátákhoz, olasz ételekhez, pattogatott kukoricára, hasábburgonyára, grillezett zöldségekre, pirítóskenyérre és a húsok pácához is. A fokhagyma egyébként is egy népszerű összetevő

– amelyet már csak a tápértéke miatt is érdemes fogyasztani.

A fokhagymás só elkészítésével így egészségügyi hatásai is átkerülnek a keverékbe.

Forrás: Shutterstock

A fokhagyma szabályozhatja a vérnyomást, csökkentheti a rossz koleszterinszintet, miközben egyidejűleg megemeli a jó koleszterinszintet, továbbá fokozza az emésztést és segíti a fogyást.

Noha a boltban is vehetünk fokhagymás sót, össze sem lehet hasonlítani a házival. Szerencsére az elkészítése hihetetlenül egyszerű.

Fokhagymás só házilag

Mindössze annyi a dolgunk, hogy összekeverünk három rész sót és egy rész fokhagymát. Ez utóbbit otthon készítsük el a fokhagyma megőrlésével és kiszárításával. Ezután dobjuk az egészet egy aprítógépbe vagy kávédarálóba, míg homokszerűvé nem válik.

Süssük a sós keveréket a sütőben 1 órán át, 80 fokon. Ezután tegyük újra egy aprítógépbe vagy a kávédarálóba és őröljük tovább. Tároljuk légmentesen záródó edényben.