Kétnapos kenyérből készül a legjobb desszert

kenyérpuding
Vágólapra másolva!
Néha előfordul, hogy elszámoljuk magunkat, ami a kenyeret vagy a különböző pékárukat illeti. Ilyenkor jönnek a jól bevált módszerek, hogy azért mégse kelljen már kidobni. Lehet, hogy annyira már nem friss, de lehet még belőle bundáskenyér, túrós zsömle, pirítós vagy kenyérpuding!
Vágólapra másolva!

Nincs kétség: a kenyérpuding lesz az új kedvencünk. elkészítése viszonylag egyszerű, és a legjobb, hogy nem megy kárba a maradék, már korántsem friss kenyér.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 2 és ¼ csésze tejszín
  • 2 csésze teljes tej
  • ½ csésze vaj, megolvasztva
  • ¼ csésze cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 és ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • egy csipet só
  • körülbelül 500 g maradék kenyér vagy zsemle, kockára vágva
  • 3 evőkanál barna cukor

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 csésze vaj, kockára vágva
  • 1 csésze barna cukor
  • 1 csésze tejszín
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Keverjük össze egy tálban a puding összetevőit a kenyérkockák és a cukor kivételével.
Ha jól összedolgoztuk, adjuk hozzá a kenyérkockákat és óvatosan forgassuk át.
Tegyük az egészet egy sütőedénybe, fakanál segítségével nyomkodjuk a keverékbe a kenyérdarabokat. A legjobb, ha valamennyire elfedi.
Ezután szórjuk meg barna cukorral és hagyjuk állni 15 percet.
Tegyük a sütőbe és süssük 40-45 percig.
Közben készítsük el a mártást. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, azután adjuk hozzá a barna cukrot és folyamatos keverés közben főzzük tovább.
Fokozatosan keverjük hozzá a tejszínt és forraljuk fel.
Keverjük folyamatosan 15-20 percig, amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vaníliát, a sót és a szódabikarbónát.
Tálaljuk a kenyérpudingot a szósszal meglocsolva.