A padlizsán egy hihetetlenül sokoldalú zöldség, mégis nagyon háttérbe szorul a többi között. Pedig nemcsak finom, hanem csodálatos egészségügyi előnyei is vannak. Kiváló C-, K-, B6-vitamin-, magnézium-, foszfor-, réz-, étkezésirost-, folsav-, kálium- és mangánforrás. Segíti az emésztést, antioxidánsokban gazdag, továbbá minimális mennyiségű zsírt és kalóriát, valamint sok vizet tartalmaz, így még a diétába is beleillik.

Sült padlizsán
A méz és a padlizsán nagyon jól összeillik. Kakukkfűvel ízesítve pedig minden képzeletet felülmúl. Könnyen és gyorsan elkészíthető, egy finom körettel uzsonnára vagy vacsorára is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- 2 padlizsán
- 300-350 ml tej
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál polenta
- egy kis csomó kakukkfűlevél
- 4 evőkanál méz
- olívaolaj
- 2 evőkanál só
- 1 lime reszelt héja
Elkészítés:
Vágjuk a padlizsánt 1 centiméter vastag szeletekre és tegyük rétegezve egy tálba.
Öntsük rá a tejet, ügyelve rá, hogy befedje.
Tegyük a hűtőbe 2 órára.
Közben dolgozzuk össze egy kávédarálóban a lime héját és a sót.
Amint letelt a 2 óra, öntsük le a padlizsánról a tejet, hagyjuk lecsepegni.
Keverjük össze a lisztet és a polentát.
Melegítsük fel a mézet és a kakukkfüvet egy kis serpenyőben.
Forgassuk meg a padlizsánszeleteket a lisztkeverékben, azután süssük ki olívaolajban.
Tegyük egy tányérra, locsoljuk meg a kakukkfüves mézzel, majd szórjuk meg borssal és a lime-os sóval.
A következő receptért lapozzon tovább!