25 ország közel félezer sajtkülönlegességét kóstolhatja meg

2019.10.18. 10:44

A sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.

Immár egy sokkal nagyobb helyszínen tartjuk meg hazánk legnagyobb sajtünnepét, ahová több, mint 20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre

– mondja Gábossy Ádám, az II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.

Ezúttal a sajtokat nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé, a kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is: melyik különlegesség ízlett a legjobban.

Ugyan a rendezők a minőségi sajtfogyasztás népszerűsítését és a nemzeti sajtkultúrák bemutatását tűzték zászlajukra, kiemelt szerepet szánnak a hazai sajtoknak is.

20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Az eseményen magyar sajtutcát alakítanak ki, amelyen bemutatják a magyar kistermelők termékeit. Emellett a SZEGA Sajt Kollégiumban szakmai továbbképzési programokat kínálnak a hazai gyártóknak, valamint megválasztják a 2019-es Nemzet Sajtját.

A fesztivál könnyed, de tartalmas kikapcsolódást ígér, melyen minden korosztály és minden érdeklődő megtalálja a számára legizgalmasabb programokat.

A legkisebbekről sem feledkeznek meg: kalandpályán jelmezes animátorok segítségével vehetnek részt a sajtkészítés játékos folyamatában; tehénfejő versenyen mérhetik össze tudásukat;

a sajtkészítés egyes lépéseinek imitálásával kis sajtkorongokat készíthetnek,

végigkísérhetik a sajt útját a legelőtől az otthonukig; interaktív mini sajtüzemben tudják kipróbálni a sajtkészítést stb. A korlátlan sajtkóstolás mellett minőségi magyar és külföldi borokat kínálnak a felnőtt vendégeknek, lesznek szakmai előadások a nagyközönségnek, és persze szórakoztató programok is.

A II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválját 2019. október 19-én, szombaton tartják a Folyondár Sportközpontban.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: