6 ok, amiért a diónak az étrendünk részének kellene lennie

dió
Vágólapra másolva!
Az emberek már régóta szuperételnek tekintik a diót. Olyan alapvető tápanyagok vannak benne, mint a kalcium, a vas, a fehérje és a B6-vitamin. És ez csak egy ok a sok közül, amiért ajánlott a rendszeres fogyasztása.
Vágólapra másolva!

1. A dió nagy mennyiségben tartalmaz Ómega-3 zsírsavat – ez egy egészséges és fontos zsír, amely nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrendhez.

Az Ómega-3 zsírsavak többek között csökkenthetik a gyulladások kialakulását a szervezetben.

2. Napi 42 gramm dió rendszeres fogyasztása segíthet szabályozni a rossz koleszterinszintet és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A dió javíthatja a bél egészségét Forrás: Shutterstock

3. Ha ez még nem lenne elég, a dió E-vitaminban gazdag, sőt javíthatja a vérkeringést is.

4. Spanyol kutatók szerint, ha hetente legalább három alkalommal fogyasztunk diót, 40%-kal csökkenthetjük a rák, és 55%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

5. Az Illinoisi Egyetem tanulmánya továbbá alátámasztja, hogy a dió javíthatja a bél egészségét is. Fogyasztásával megnövelhetjük az egészséges baktériumok számát a belekben.

6. Az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságai az agyra is jótékony hatással vannak. Egy Iránban végzett tanulmányban a diókivonat hatását vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy megakadályozhatja az agy és a gerincvelő kommunikációjának károsodását.

A diót fogyaszthatjuk nyersen, süteményekben, pörkölve egy kis mézzel vagy tengeri sóval, esetleg készíthetünk belőle diókrémet is.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Karamellizált dió

Hozzávalók:

  • 250 g cukor
  • 200 g dió
  • 50 ml víz

Elkészítés:
Melegítsük fel a cukrot és vizet egy serpenyőben.
Főzzük addig, amíg a cukor megolvad és bebarnul.
Adjuk hozzá a diót, és keverjük össze.
Főzzük addig, amíg a cukor karamellizálódik, azután öntsük egy edénybe és hagyjuk megkötni.
Kész is a karamellizált cukros dió.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Vegán banánkenyér dióval

Hozzávalók:

  • 50 g kókuszolaj
  • 200 g liszt
  • 25 g őrölt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 g cukor
  • 4 datolya, apróra vágva
  • 3-4 érett banán, összetörve
  • 3 evőkanál szójatej vagy mandulatej
  • 75 g dió, pirítva

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjünk ki egy kenyérformát kókuszolajjal.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a mandulát, a cukrot és a datolyát.
Keverjük össze a banánt és a megolvasztott kókuszolajat, azután keverjük a lisztes keverékhez.
Adjuk hozzá a mandulatejet, majd a diót.
Amint jól összedolgoztuk a tésztát, öntsük a kenyérformába.
Süssük 1 órán át. Mielőtt kivennénk a formából, hagyjuk kihűlni.