A múlt hét legkedveltebb gasztrohíre: ezért igyunk gyömbéres-kurkumás teát

gyömbér, tea
Vágólapra másolva!
A gyömbér és a kurkuma önmagukban is nagyszerű gyógynövényként ismertek, ugyanakkor vegyítve még erőteljesebben hatnak – írtuk a kedden közzétett Ezért kellene több gyömbéres-kurkumás teát inni című cikkünkben. Emellett kitértünk a két növény jótékony hatásaira és a csodaital elkészítési módjára. Itt azonban nem álltunk meg, ugyanis összegyűjtöttük még a 10 kevésbé népszerű várost ételimádóknak, illetve azt a 6 élelmiszert, amely negatív hatással van az agyműködésre. Beszéltünk a cukortartalmú italokról, a füge felhasználási módjáról és a kétnapos kenyérből készült desszertről is. Heti gasztro-összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Az így sütött ananász az egyik legfinomabb dolog a világon

Nem tudunk ellenállni a mediterrán országokból behozott gyümölcsöknek sem, mint az ananász vagy a banán. Az ananász is nagyon finom nyersen, ám így készítve meg még inkább.

Ez a hat élelmiszer negatív hatással van az agyműködésre

Minden szervünk fontos, és mindegyik ugyanolyan bánásmódot érdemel. Ez igaz az agyra is, amely az egész testet irányítja. Pont ezért talán nem ártana egy picivel több figyelmet szentelnünk neki. Kezdjük el visszaszorítani rossz szokásainkat, és legalább részben szabaduljunk meg ettől a hat élelmiszertől.

Forrás: Shutterstock

A jó hír az, hogy nem minden zsír káros a szervezetünk számára. Ugyanakkor van egy fajtája, amely viszont annál inkább. Ezek a transzzsírok. Kutatások során kimutatták, hogy a túlzott transzszírfogyasztás a kognitív funkciók hanyatlásához vezethet; csökkenhet az agy teljesítménye, károsodhat a memória.

Kétnapos kenyérből készül a legjobb desszert

Néha előfordul, hogy elszámoljuk magunkat, ami a kenyeret vagy a különböző pékárukat illeti. Ilyenkor jönnek a jól bevált módszerek, hogy azért mégse kelljen már kidobni. Lehet még belőle bundáskenyér, túrós zsömle, pirítós vagy kenyérpuding!

Így lesz a legfinomabb a friss füge

Kevés olyan különleges gyümölcs létezik, mint a füge. Hihetetlenül lágy textúrájú, rendkívül édes. Ráadásul elég sokszínű, hiszen fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, mézzel meglocsolva, pizzafeltétként, dióval és sajttal, stb. Sőt, akár aszalva is élvezhetjük, ha netán lekéstük volna a szezonját.

Édes, mézes aromája jól kiegészíti a sajt ízét Forrás: Shutterstock

A fügét nyersen fogyasztva tudjuk a leginkább élvezni. Vágjuk vagy szedjük ketté a kezünkkel, és együk ki a belsejét. A héja is ehető, bár azt sokan nem szeretik. A szezon elején a korai füge héja még vékony és lágyabb, később, a szezon végén már inkább vastagabb és robosztusabb. Fogyaszthatjuk önmagában, de akár dióval, kecskesajttal vagy fetával.

Guinness-rekordot döntöttek a világ legnagyobb rántottájával

A kolumbiai Soacha városában megdöntötték a Guinness-rekordot, amikor több száz csapat 62 ezer tojásból sütött egy 3100 kilós rántottát.

Édes kis hazugságok, avagy így rejtőzik el előlünk a cukor

A nagy mennyiségű cukorfogyasztás olyan megbetegedésekhez vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, különböző szívbetegségek és elhízás. Sajnos ennek ellenére sokan még mindig elképesztő mennyiséget fogyasztanak belőle. Ezt persze nem feltétlenül tudatosan teszik, mindössze nem figyelnek rá, hogy a csomagolt, feldolgozott élelmiszerek mennyi rejtett cukrot tartalmaznak.

Forrás: Shutterstock

A cukor kifejezést annak a rövid szénláncú szénhidrátnak a meghatározására használják, amely az ételek édes ízét adja. A cukornak azonban számtalan neve van, mint a glükóz, a fruktóz vagy a szacharóz. De sok más, számunkra ismeretlen vagy már ismerős nevet is használhatnak az édesítőszerek és cukrok jelölésére a címkén.

Képeken 9 lenyűgöző és bizarr ételinnováció

Már olyan élelmiszerek is vannak a piacon, amelyeknek készítőit egyetlen cél vezérelt: csökkenteni az ökológiai lábnyomot.

Szingapúrban betiltják a magas cukortartalmú italok reklámozását

A magas cukortartalmú italok reklámozására szóló tilalmat Edwin Tong, a jogügyért és az egészségért felelős államminiszter jelentette be. Ennek oka a túlzott cukorfogyasztásban keresendő.

10 desszert a világ minden tájáról, amelyet érdemes kipróbálni

A desszertek a szívünk csücskei – határon innen és túl is. Minden nemzetnek megvan a maga ikonikus desszertje, amelyet érdemes megkóstolni, ha már egyszer az adott országban járunk.

Kíváncsi az Ezért kellene több gyömbéres-kurkumás teát inni című cikkünkre is? Akkor lapozzon tovább!