Brillíroztak a fiatal tehetségek a szakácsversenyen

2019.10.21. 08:19

A Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Vendéglátók Ipartestülete együttműködésével és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával (BGE KVIK) rendhagyó szakács- és pincérversenyt rendezett.

Az egyetem első alkalommal megrendezésre kerülő saját szervezésű versenyén – szakítva az eddigi megszokásokkal – szakács és pincér tanulók, valamint turizmus-vendéglátás szakos egyetemi hallgatók valós elméleti és gyakorlati tudását mérte fel, értékelte a neves zsűri.

A szakácsok meghatározott idő alatt, az előzőleg ismertetett nyersanyagkosárból,

valamint a zsűri által a helyszínen meghatározott két kötelezően felhasznált alapanyag – hízott kacsamáj, tehéntúró – felhasználásával háromfogásos ételsort készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

A győztes Ramocsai Barbara versenyételeiForrás: (c) www.fenyfestok.hu/Photographer: Ottó Varga

A pincér versenyzők egy 100 pontos elméleti írásbeli tesztet követően egy, a zsűri által a verseny reggelén kihúzott ünnepi étrendet, hozzáillő italsort állítottak össze, majd szintén a zsűri által kihúzott alkalomra díszasztalt terítettek.

Az élőmunka bemutatása során osztrigát bontottak, Alemitta beregi csirkét trancsíroztak és egy flambírozott desszertet szolgáltak fel.

Emellett feladatuk volt még a zsűri által kihúzott koktél és kávé összeállítása és szervírozása. A versenyzők tudását minden műveletnél, idegen nyelven is felmérte a zsűri.

A versenyen összesen 12-en, köztük 5 szakács és 5 pincér tanuló – Budapestről, Keszthelyről, Siófokról, Veszprémből és Zalaegerszegről –, valamint 2 BGE KVIK-es egyetemi hallgató mérte össze tudását.

A szakácsverseny első három helyezettje:

  1. Ramocsai Barbara, BGE KVIK
  2. Hamar Roland, Budapesti Komplex Szakképzési Centrum – Gundel Károly Szakképző Iskolája
  3. Mursa Martin, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Az első helyezett étele:

  • Kacsatekercs, karamellizált körte, körtepürékocsonya
  • Sous vide mangalicakaraj, csicsóka püré, sült céklás almasaláta, jus
  • Sütőtökös panna cotta, túrófagyi, áfonyacoulis, csokituile, mézzselé

A pincérverseny első három helyezettje:

  1. Császár Attila, BGE KVIK
  2. Gelencsér Janka, Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
  3. Hosszú Kevin, Zalaegerszegi SZC Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Az első három-három helyezett – a verseny szervezői és támogatói által felajánlott – értékes jutalomban részesült. Emellett, amennyiben az első helyezett szakács és/vagy pincér versenyző a verseny ideje alatt még középiskolai hallgató, és három évben belül, önköltséges képzésre felvételt nyer a BGE KVIK turizmus-vendéglátás alapképzésére – első féléves tandíját az egyetem biztosítja.

A szakácsverseny zsűri tagjai:

  • Barka Áron, ARAZ Étterem
  • Bernáth József, számos külföldi Michelin csillagos étterem korábbi munkatársa
  • Dr. Sándor Dénes, a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense
  • Ferenczi István, Danubius Hotel Aréna
  • Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
  • Segal Viktor, Segal Viktor Konyhája; Bocuse d'Or Akadémia
  • Vomberg Frigyes, Bocuse d'Or Akadémia

A pincérverseny zsűri tagjai:

  • Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a sommelier ismeretek elismert szakértője
  • Balogh István Ferenc, Éttermi Mesterek Klubja elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
  • Bándoli Attila, a Gundel étterem volt ügyvezető igazgatója, vendéglátóipari szakértő
  • Héver Tímea, az Alemitta beregi csirke termelője, tulajdonosa
  • Kovács László, az Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke, az éttermi szerviz általános szakértője
  • Molnár Attila, Aranykaviár étterem tulajdonosa, az éttermi szerviz általános szakértője
  • Szabó László, a Coffee X-Presso tulajdonosa, a kávés szekció szakértője
  • Szombati Zsolt, a Bartist.hu mixer cég tulajdonosa, a bartender terület szakértője

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: