Gondolta volna, hogy céklából ilyen finom sütemény készülhet?

tortaszelet
Vágólapra másolva!
Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy valamilyen zöldség hozzáadásával készítünk desszertet. Bár a répatorta örök kedvenc marad, elbújhat a karfiolos brownie és a céklás torta mögött.
Vágólapra másolva!

Céklás torta

Hozzávalók az alaphoz:

  • 200 g darált háztartási keksz
  • 115 g sózott vaj, megolvasztva

Hozzávalók a csokoládés réteghez:

  • 340 g étcsokoládé, apróra törve
  • 60 g vaj, apróra vágva
  • 240 g tejszín

Hozzávalók a céklás réteghez:

  • 145 g cékla
  • 3 levél zselatin
  • 2 nagy narancs leve
  • 1 lime leve
  • 50 g cukor

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tekerjük a céklát alufóliába és süssük 40 percig.
  2. Míg a cékla sül, kenjünk ki egy 25 centiméter átmérőjű tortaformát.
  3. Keverjük össze a kekszet és az olvasztott vajat, majd nyomkodjuk a forma aljára. Tegyük a hűtőbe.
  4. A töltelék elkészítéséhez melegítsük fel a tejszínt, de ne hagyjuk forrni. Tegyük a vajat és a csokoládét egy hőálló edénybe és öntsük rá a forró tejszínt.
  5. Keverjük folyamatosan, majd amint elolvadt a csokoládé, tegyük félre hűlni egy kicsit.
  6. Néhány perc után vegyük ki a hűtőből a tortaformát és öntsük bele a csokoládés keveréket a kekszrétegre. Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, amíg megszilárdul.
  7. A céklás máz elkészítéséhez áztassuk a zselatint hideg vízbe.
  8. Hámozzuk meg, vágjuk apróra a céklát és dolgozzuk össze a narancs- és limelével egy turmixgépben.
  9. Szűrjük le a keveréket egy kislyukú szűrőn. A keveréknek körülbelül 250 milliliternek kell lennie. Ha nincs annyi, akkor öntsük fel vízzel.
  10. Öntsük az egészet egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és kezdjük el melegíteni közepes lángon.
  11. Forraljuk és főzzük 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
  12. Vegyük le a tűzről és tegyük félre egy kicsit.
  13. Amikor a máz kihűlt, vegyük ki a tortát a hűtőből és öntsük a tetejére.
  14. Tegyük vissza és hagyjuk megkötni.
  15. Amint ez megtörtént, már fogyaszthatjuk is.