Gondolta volna, hogy céklából ilyen finom sütemény készülhet?
2019. október 22. 13:13
Vágólapra másolva!
Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy valamilyen zöldség hozzáadásával készítünk desszertet. Bár a répatorta örök kedvenc marad, elbújhat a karfiolos brownie és a céklás torta mögött.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tekerjük a céklát alufóliába és süssük 40 percig.
Míg a cékla sül, kenjünk ki egy 25 centiméter átmérőjű tortaformát.
Keverjük össze a kekszet és az olvasztott vajat, majd nyomkodjuk a forma aljára. Tegyük a hűtőbe.
A töltelék elkészítéséhez melegítsük fel a tejszínt, de ne hagyjuk forrni. Tegyük a vajat és a csokoládét egy hőálló edénybe és öntsük rá a forró tejszínt.
Keverjük folyamatosan, majd amint elolvadt a csokoládé, tegyük félre hűlni egy kicsit.
Néhány perc után vegyük ki a hűtőből a tortaformát és öntsük bele a csokoládés keveréket a kekszrétegre. Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, amíg megszilárdul.
A céklás máz elkészítéséhez áztassuk a zselatint hideg vízbe.
Hámozzuk meg, vágjuk apróra a céklát és dolgozzuk össze a narancs- és limelével egy turmixgépben.
Szűrjük le a keveréket egy kislyukú szűrőn. A keveréknek körülbelül 250 milliliternek kell lennie. Ha nincs annyi, akkor öntsük fel vízzel.
Öntsük az egészet egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és kezdjük el melegíteni közepes lángon.
Forraljuk és főzzük 2-3 percig, amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és tegyük félre egy kicsit.
Amikor a máz kihűlt, vegyük ki a tortát a hűtőből és öntsük a tetejére.