6 ősi ajurvédikus étkezési szokás, ami a modern világban is fontos lenne

egészség, saláta, snack, étkezés
Vágólapra másolva!
Az ajurvéda egy ősi indiai tudomány, gyakorlatilag az egészséges életmód legősibb elveit foglalja magába. E szerint hatással van a testünkre, hogy mit és hogyan eszünk, hiszen az étel gyógyszer, ami befolyásolja az általános közérzetet.
Vágólapra másolva!

1. Vacsora a földön

India vidéki részein elszórtan még mindig bevett gyakorlatnak számít, hogy a földön ülve fogyasztják el az ételt. Sandhya Gugnani, híres indiai táplálkozási tanácsadó szerint: ha a padlón ülve eszünk, az segít megnyugtatni az idegeket,

és hatással van a kreativitásra, mivel a vér az agyba áramlik.

Ez nemcsak boldog élménnyé változtatja az étkezést, de elősegítheti az emésztést is, mivel ülve a gyomorban jobban koncentrálódnak az emésztőnedvek. Sőt, a szervezet anyagcseréje is fokozatosan növekszik.

Forrás: Shutterstock

2. Nyugodt étkezés

A gyors étkezés és a zavaró tényezők (például, amikor a tévé előtt vagy a telefonunkat nyomkodva eszünk) káros hatással lehetnek az emésztőrendszerre. Ezért kell lassan enni és jól megrágni a falatot, mivel, ha túl gyorsan eszünk, akkor a gyomor által küldött jelek nem jutnak el az agyba és

nem tudjuk megemészteni megfelelően az ételt, ami ráadásul nem tölt el elég időt a szájban sem.

Hiszen a megfelelő emésztés a szájban kezdődik, mivel a nyál is tartalmaz emésztőenzimeket.

3. Együnk helyit

A WHO adatai szerint bár az elhízás aránya 1975 óta a világ minden országában folyamatosan növekszik, de a Közel-Keleten és a Csendes-óceán térségében különösen magas ez az arány az importált élelmiszerek miatt.

Ez nyilvánvalóvá teszi, mennyire fontos a helyi alapanyagok fogyasztása.

A helyben termesztett ételek vásárlása nemcsak a régió gazdagságának fellendülését szolgálja, de még egészségesebbek is. A helyi ételek ugyanis frissek, nem több ezer kilométer távolságról érkeznek.

4. Együnk szezonálisan

Az évszakok váltakozása és az idő fontos szerepet játszik az ajurvédában. A legjobb, ha törekszünk a szezonális étkezésre és odafigyelünk rá, milyen alapanyagokat vásárolunk a piacon.

5. Ne párosítsuk az ételeket észszerűtlenül

Bizonyos élelmiszerek együtt fogyasztva emésztési zavarokhoz, megnövekedett gyomorsavhoz és gázképződéshez vezethetnek.

Ilyen kombináció például a banán és a tej, a joghurt és a savanyú gyümölcsök, a csirke és a tej vagy a méz és a gheevaj.

6. Várjunk két étkezés között

Az étkezések között elengedő időt kell hagynunk ahhoz, hogy az emésztés maradéktalanul végbemenjen. Dr. Edward Bitok, a Loma Linda University Táplálkozási és Dietetikai Tanszék adjunktusa szerint két étkezés között legalább három-öt órának kellene eltelnie. Ez az ideális idő arra, hogy a gyomor tartalma teljesen a vékonybélbe ürüljön.