Leadna pár kilót karácsonyig? Íme a „kis fekete ruha” diéta

zöldség diéta fogyókúra  Diétázz tudatosan! Vigyázz, ne az egészséged lássa kárát!
Vágólapra másolva!
Bár még csak most fogjuk köszönteni a novembert, az idő rohan és a karácsony már csak egy karnyújtásnyira van. Számos híresség edzője, a jógatanár és díjnyertes könyvíró, Christianne Wolff szerint a kis fekete ruha a szekrényben csak arra vár, hogy az ünnepekkor előkerüljön. Ezért álmodta meg a „kis fekete ruha" étrendet, amellyel azt ígéri, hogy le tudunk fogyni karácsonyig.
Vágólapra másolva!

Az étrend lényege, hogy elkerüljük a feldolgozott cukrokat és naponta csak egyszer fogyasszunk szénhidrátot (burgonya, zab, tészta, quinoa stb.).

Annyi zöldséget és gyümölcsöt ehetünk, amennyit akarunk addig, amíg a zöldségek vannak túlsúlyban.

Ne sajnáljuk magunktól se a hüvelyeseket, se a halat, se a fehér húst. Naponta viszont csak 1,5 csésze diófélét, magvakat vagy aszalt gyümölcsöt ehetünk, továbbá nincs feldolgozott étel, nincs gyorsétel, se feldolgozott cukor, se koffein vagy alkohol. Ráadásul kötelező a napi 2 liter víz.

A diéta nemcsak a fogyást segíti, de megszüntetheti a puffadást, és pozitív hatással lehet az emésztésre is.

Íme néhány recept, amelyekből bátran válogathatunk!

A diéta nemcsak a fogyást segíti, de megszüntetheti a puffadást és pozitív hatással lehet az emésztésre is Forrás: Shutterstock

REGGELIRE

Almás-gyömbéres zabkása

Hozzávalók:

  • 75 g zabkása
  • 500 ml víz
  • 1 alma
  • őrölt gyömbér, de a frissen reszelt még jobb

Elkészítés:

Főzzük meg a zabkását a vízben.
Hámozzuk meg, szeleteljük, majd aprítsuk fel az almát. Tegyük egy edénybe, töltsük fel vízzel, hogy ellepje és főzzük meg.
Tálaljuk a zabkását a főtt almával, szórjuk meg az őrölt vagy a frissen reszelt gyömbérrel.

Magas fehérjetartalmú palacsinta

Hozzávalók:

  • 240 g őrölt mandula
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 60 g mandulatej
  • 240 g kókusztej
  • 2 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

Keverjük össze az őrölt mandulát, a lenmagot és a szódabikarbónát.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejeket és az olajat. Dolgozzuk jól össze.
A tejes keveréket fokozatosan hozzáadva keverjük a száraz összetevőkhöz.
Süssük ki a szokott módon a palacsintát, és tálaljuk gyümölcsökkel vagy juharsziruppal.

EBÉDRE

Kuszkuszsaláta tökkel

Hozzávalók:

  • 1 kis pézsmatök, kockára vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék borsmustár
  • 115 g kuszkusz, megfőzve
  • 75 g feta sajt

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • egy kis csokor petrezselyemlevél
  • egy kis csokor menta
  • só és frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Pároljuk a tököt 7 percig, közben készítsük el az öntetet. Aprítsuk fel a fűszernövényeket, és keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban.
Főzzük meg a kuszkuszt, azután melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta a tököt.
Keverjük össze a tököt, a borsmustárt és a kuszkuszt egy tálban. Öntsük rá az öntetet, és szórjuk meg fetával.

Tökleves

Hozzávalók:

  • 1 kg pézsmatök
  • 500 g répa
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és fekete bors
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 l víz
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Pucoljuk meg és aprítsuk fel a tököt és a répát, tegyük egy sütőtálcára, szitáljunk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fahéjjal.
Kicsit forgassuk át az ujjainkkal, azután süssünk 40-45 percig.
Tegyük a megsült tököt és a répát egy turmixgépbe, és dolgozzuk össze.
Adjuk hozzá a víz ¾-ét és a gyömbért, majd keverjük simára.
Ha szükséges, adjuk hozzá a maradék vizet is, és tálaljuk melegen.

VACSORÁRA

Fűszeres zöldségpörkölt

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma, vékonyra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 285 ml zöldségleves-alaplé
  • 1 evőkanál csilipor
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 nagy édesburgonya, apróra vágva
  • 300 g paradicsomszósz
  • 2 cukkini, apróra vágva
  • 200 g bébispenót
  • 4 evőkanál apróra vágott koriander

Elkészítés:

Pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát egy serpenyőben szárazon.
Öntsük bele az alaplevet, adjuk hozzá a csiliport, a koriandert és az édesburgonyát. Forraljuk fel és hagyjuk rotyogni 10 percig.
Öntsük bele a paradicsomot, és ismét hagyjuk felforrni.
Szedjük ki belőle az édesburgonyát, pürésítsük, majd keverjük bele újra.
Tegyük bele a spenótot és hagyjuk összeesni.
Tálaljuk apróra vágott korianderrel díszítve.