Bár még csak most fogjuk köszönteni a novembert, az idő rohan és a karácsony már csak egy karnyújtásnyira van. Számos híresség edzője, a jógatanár és díjnyertes könyvíró, Christianne Wolff szerint a kis fekete ruha a szekrényben csak arra vár, hogy az ünnepekkor előkerüljön. Ezért álmodta meg a „kis fekete ruha" étrendet, amellyel azt ígéri, hogy le tudunk fogyni karácsonyig.
Az étrend lényege, hogy elkerüljük a feldolgozott cukrokat és naponta csak egyszer fogyasszunk szénhidrátot (burgonya, zab, tészta, quinoa stb.).
Annyi zöldséget és gyümölcsöt ehetünk, amennyit akarunk addig, amíg a zöldségek vannak túlsúlyban.
Ne sajnáljuk magunktól se a hüvelyeseket, se a halat, se a fehér húst. Naponta viszont csak 1,5 csésze diófélét, magvakat vagy aszalt gyümölcsöt ehetünk, továbbá nincs feldolgozott étel, nincs gyorsétel, se feldolgozott cukor, se koffein vagy alkohol. Ráadásul kötelező a napi 2 liter víz.
A diéta nemcsak a fogyást segíti, de megszüntetheti a puffadást, és pozitív hatással lehet az emésztésre is.
Íme néhány recept, amelyekből bátran válogathatunk!

REGGELIRE
Almás-gyömbéres zabkása
Hozzávalók:
- 75 g zabkása
- 500 ml víz
- 1 alma
- őrölt gyömbér, de a frissen reszelt még jobb
Elkészítés:
Főzzük meg a zabkását a vízben.
Hámozzuk meg, szeleteljük, majd aprítsuk fel az almát. Tegyük egy edénybe, töltsük fel vízzel, hogy ellepje és főzzük meg.
Tálaljuk a zabkását a főtt almával, szórjuk meg az őrölt vagy a frissen reszelt gyömbérrel.
Magas fehérjetartalmú palacsinta
Hozzávalók:
- 240 g őrölt mandula
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 60 g mandulatej
- 240 g kókusztej
- 2 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
Keverjük össze az őrölt mandulát, a lenmagot és a szódabikarbónát.
Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejeket és az olajat. Dolgozzuk jól össze.
A tejes keveréket fokozatosan hozzáadva keverjük a száraz összetevőkhöz.
Süssük ki a szokott módon a palacsintát, és tálaljuk gyümölcsökkel vagy juharsziruppal.
EBÉDRE
Kuszkuszsaláta tökkel
Hozzávalók:
- 1 kis pézsmatök, kockára vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 marék borsmustár
- 115 g kuszkusz, megfőzve
- 75 g feta sajt
Hozzávalók az öntethez:
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 evőkanál olívaolaj
- egy fél citrom leve
- egy kis csokor petrezselyemlevél
- egy kis csokor menta
- só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Pároljuk a tököt 7 percig, közben készítsük el az öntetet. Aprítsuk fel a fűszernövényeket, és keverjük össze az összes hozzávalót egy tálban.
Főzzük meg a kuszkuszt, azután melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg rajta a tököt.
Keverjük össze a tököt, a borsmustárt és a kuszkuszt egy tálban. Öntsük rá az öntetet, és szórjuk meg fetával.
Tökleves
Hozzávalók:
- 1 kg pézsmatök
- 500 g répa
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és fekete bors
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 l víz
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Pucoljuk meg és aprítsuk fel a tököt és a répát, tegyük egy sütőtálcára, szitáljunk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fahéjjal.
Kicsit forgassuk át az ujjainkkal, azután süssünk 40-45 percig.
Tegyük a megsült tököt és a répát egy turmixgépbe, és dolgozzuk össze.
Adjuk hozzá a víz ¾-ét és a gyömbért, majd keverjük simára.
Ha szükséges, adjuk hozzá a maradék vizet is, és tálaljuk melegen.
VACSORÁRA
Fűszeres zöldségpörkölt
Hozzávalók:
- 1 nagy hagyma, vékonyra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve
- 285 ml zöldségleves-alaplé
- 1 evőkanál csilipor
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 nagy édesburgonya, apróra vágva
- 300 g paradicsomszósz
- 2 cukkini, apróra vágva
- 200 g bébispenót
- 4 evőkanál apróra vágott koriander
Elkészítés:
Pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát egy serpenyőben szárazon.
Öntsük bele az alaplevet, adjuk hozzá a csiliport, a koriandert és az édesburgonyát. Forraljuk fel és hagyjuk rotyogni 10 percig.
Öntsük bele a paradicsomot, és ismét hagyjuk felforrni.
Szedjük ki belőle az édesburgonyát, pürésítsük, majd keverjük bele újra.
Tegyük bele a spenótot és hagyjuk összeesni.
Tálaljuk apróra vágott korianderrel díszítve.