Bár a földimogyoró és a mandula is finom, de most felejtsük el ezeket egy pillanatra. A kesudió ugyanis az egyik legsokoldalúbb dióféle az összes közül. Készülhet belőle krémes tej, desszert vagy akár vacsora is. Egyedi vajas íze miatt a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kedvelt nassolnivaló. De vajon jót teszünk vele a testünknek?
A diófélék, mint például a kesudió rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Gazdag káliumban és B6-vitaminban,
amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. Sőt, még az influenza ellen is hatékony lehet a benne lévő réz és vas miatt, amelyek támogatják az immunrendszer működését.

Fokozhatja az emésztést és az anyagcserét, extra energiát biztosít akár nyugalmi állapotban is, például, ha munka közben, a számítógép előtt ülve fogyasztjuk.
Bár alacsonyabb a rosttartalma és magasabb a szénhidráttartalma, mint a többi diófélének, tele van fehérjével, zsírokkal és antioxidánsokkal.
Ugyanakkor érdemes beszélni arról is, hogy magas az oxálsavtartalma, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása. Ahogy a mondás tartja, a kevesebb néha több. Így van ez a kesudió esetében is, amelyből naponta maximum 28 grammot ehetünk.
Oda kell figyelni továbbá az allergiás reakciókra is, mint a legtöbb dióféle esetében.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Kesudiós keksz
Hozzávalók:
- ¾ csésze vaj, meglágyítva
- 1 és ½ csésze barna cukor
- 2 tojás
- ¼ csésze karamella
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 és ½ csésze liszt
- ¾ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 2 csésze csokoládécsipsz
- 1 és ¼ csésze kesudió, aprítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a barna cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, a karamellt és a vaníliát.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd forgassuk az egészet a tejszínes keverékbe.
Forgassunk bele 1 és 1/3 csésze csokoládécsipszet és a ¾ csésze kesudiót.
Egy evőkanál segítségével adagoljuk a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire és lapítsuk ki kekszformára.
Süssük 10-12 percig.
Olvasszuk meg a megmaradt csokoládécsipszet, öntsük vékonyan a kekszekre és szórjuk meg kesudióval.