Néhány ok, amiért nem érdemes elfeledkezni a kesudióról

2019.11.01. 21:58

Bár a földimogyoró és a mandula is finom, de most felejtsük el ezeket egy pillanatra. A kesudió ugyanis az egyik legsokoldalúbb dióféle az összes közül. Készülhet belőle krémes tej, desszert vagy akár vacsora is. Egyedi vajas íze miatt a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt kedvelt nassolnivaló. De vajon jót teszünk vele a testünknek?

A diófélék, mint például a kesudió rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet. 

Gazdag káliumban és B6-vitaminban, 

amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez. Sőt, még az influenza ellen is hatékony lehet a benne lévő réz és vas miatt, amelyek támogatják az immunrendszer működését.

Készülhet belőle tej, desszert és vacsora is. Ennyire sokoldalúForrás: Shutterstock

Fokozhatja az emésztést és az anyagcserét, extra energiát biztosít akár nyugalmi állapotban is, például, ha munka közben, a számítógép előtt ülve fogyasztjuk. 

Bár alacsonyabb a rosttartalma és magasabb a szénhidráttartalma, mint a többi diófélének, tele van fehérjével, zsírokkal és antioxidánsokkal. 

Ugyanakkor érdemes beszélni arról is, hogy magas az oxálsavtartalma, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása. Ahogy a mondás tartja, a kevesebb néha több. Így van ez a kesudió esetében is, amelyből naponta maximum 28 grammot ehetünk. 

Oda kell figyelni továbbá az allergiás reakciókra is, mint a legtöbb dióféle esetében. 

Próbáljuk ki a következő receptet!

Kesudiós keksz

Hozzávalók:

  • ¾ csésze vaj, meglágyítva
  • 1 és ½ csésze barna cukor
  • 2 tojás
  • ¼ csésze karamella
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 és ½ csésze liszt
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 2 csésze csokoládécsipsz
  • 1 és ¼ csésze kesudió, aprítva

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a barna cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a tojásokat, a karamellt és a vaníliát.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, majd forgassuk az egészet a tejszínes keverékbe.
Forgassunk bele 1 és 1/3 csésze csokoládécsipszet és a ¾ csésze kesudiót.
Egy evőkanál segítségével adagoljuk a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire és lapítsuk ki kekszformára.
Süssük 10-12 percig.
Olvasszuk meg a megmaradt csokoládécsipszet, öntsük vékonyan a kekszekre és szórjuk meg kesudióval.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: