Ezért kellene ellesnünk, hogyan készül a kimcsi

kimchi
Vágólapra másolva!
A kimcsi vagy kimchi a koreai savanyú káposzta, egy fermentált, erjesztett finomság, amelynek számos egészségügyi előnye van. A fermentálás, vagyis erjesztés egy baktériumok vagy gombák segítségével zajló folyamat. Ezek a szervezet számára értékes tápanyagokat állítanak elő.
Vágólapra másolva!

Jó az emésztésre

A kimcsi tele van egészséges baktériumokkal, mint például a laktobacillusok. Ezek hozzájárulnak a bélmikrobiom egészségéhez,

nélkülözhetetlenek az emésztéshez.

Ráadásul a kimcsi tele van rostokkal, amely szintén jótékonyan hat az emésztésre.

Fokozza az immunitást

A kimcsiben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Egy 2014-es kutatás szerint például szinte bármilyen megbetegedéssel szemben védelmet nyújthatnak a megfázástól a rákig.

A kimcsi segítheti a fogyást Forrás: Tourdulichhanquoc

Javíthatja a szív egészségét is

Egy 2013-as tanulmány szerint a kutatók felfedezték, hogy a kimcsi a szív egészségéhez is hozzájárul. Ezt a kutatást fiatal felnőtteken végezték, akik hét napon keresztül fogyasztottak kimcsit. Azt találták, hogy ennek köszönhetően csökkent a rossz koleszterinszint a szervezetükben.

Még a gyulladást is csökkentheti

Tekintettel a benne lévő antioxidánsokra, nem meglepő, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír.

Segítheti a fogyást

Az egészséges baktériumok és a rostok befolyásolják az étvágyat és fokozzák a teltségérzetet. Mivel a kimcsi alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, jól megállja a helyét egy diétában.

Forrás: Shutterstock

Kimcsi

Hozzávalók:

  • 1 kínai káposzta
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 és ½ centiméteres nagyságú gyömbér, reszelve
  • 2 evőkanál csilipaszta
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál rizsecet
  • 8 retek, durván reszelve
  • 2 sárgarépa, vékonyra vágva
  • 4 újhagyma, apróra vágva

Elkészítés:
Szeleteljük a káposztát 2,5 centiméteres csíkokra.
Keverjük össze 1 evőkanál tengeri sóval, majd tegyük félre 1 órára.
Elközben készítsük el a kimcsipasztát. Keverjük össze egy tálban a fokhagymát, a gyömbért, a csiliszószt, a cukrot, a halszószt és a rizsecetet. Ha szükséges, hígítsuk vízzel.
Öblítsük le a káposztát folyó víz alatt, azután szárítsuk meg.
Tegyük egy tálba a retekkel, a répával és a hagymával, azután öntsük rá a pasztát. Forgassuk át az egészet.
Töltsük befőttes üvegekbe és hagyjuk szobahőmérsékleten egy napig. Ezután tegyük hűvös helyre egy hétre.