Nálunk a tökös torta az év desszertje

2019.11.05. 18:17

Ősszel az egyik kedvenc alapanyagunk a sütőtök. Megsüthetjük, készíthetünk belőle levest, főzeléket, köretet, hozzáadhatjuk a húsokhoz, de akár tökpürét is csinálhatunk. Ezzel utána bármit ízesíthetünk a palacsintától kezdve a kávén át a különböző süteményekig. A tökös torta szerecsendióval megszórt tejszínhabbal a tetején például annyira finom, hogy számunkra ez az év desszertje.

Töktorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 csésze liszt
  • 1 és ½ csésze cukor
  • 1 és ½ teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál sütőtök fűszerkeverék
  • ¾ teáskanál só
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 4 nagy tojás
  • 2 csésze tökpüré
  • ¾ csésze repceolaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Hozzávalók a krémhez:

  • 1 /2 csésze cukor
  • ¼ csésze kukoricakeményítő
  • ½ teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 csésze teljes tej
  • ½ csésze tejszín
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Hozzávalók a habhoz:

  • 2 csésze tejszín
  • ¾ csésze cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • őrölt fahéj
  • frissen őrölt szerecsendió

A tészta elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Olajozzunk ki egy sütőedényt és tegyük félre.
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a tökfűszert, a sót és a szódabikarbónát.
Adjuk hozzá a tojásokat, a tökpürét, a növényi olajat és a vaníliakivonatot. Keverjük össze egy spatulával.
Öntsük az egészet az előkészített sütőedénybe és süssük 25-30 percig.

A krém elkészítése:

Keverjük össze habverővel a cukrot, a kukoricakeményítőt, a sót egy edényben, közben kezdjük el főzni.
Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgáját, majd a tejet és a tejszínt.
Hagyjuk forrni körülbelül 8 percig, vagy amíg besűrűsödik.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
Egy villával szurkáljuk be a tésztát, azután öntsük rá a krémet.
Fedjük le és hagyjuk állni legalább 4 órán át

A hab elkészítése:

Ha letelt az idő, készítsük el a tejszínhabot.
Verjük fel a tejszínt, a cukrot és vaníliakivonatot.
Öntsük a habot a süteményre, szórjuk meg fahéjjal és szerecsendióval.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: