A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európai Friss Kalandok kampánya a program második évében több mint egymillió ember figyelmét hívta fel az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására. A híres séf, Wolf András pedig néhány tippet is megosztott arról, hogyan tudjuk vonzóvá tenni a gyermekek számára a zöldség- és gyümölcsfogyasztást.

A tavaly indult Európai Friss Kalandok kampány célja, hogy felhívja a családok, a gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapotuk javításában és fenntartásában.

A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésébenForrás: Shutterstock

A WHO felmérése szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk. Az ajánlott napi mennyiség 400 gramm lenne.

Az idei eseménysorozat keretében közel 2600 kilogramm gyümölcsöt és több mint 700 kilogramm zöldséget kóstoltattunk meg a gyermekekkel, valamint több mint egymillió családos ember figyelmét hívtuk fel az egészséges étkezés fontosságára

– foglalta össze a program második éves eredményeit és tapasztalatait Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, a szervezet Zala megyei elnöke.

A sajtóesemény második felében Fruttihoz és Veggihez, a program két kabalafigurájához csatlakozott Görbicz Anita, Vincze Ottó és Wolf András is,

akik a Bolyai Gyermekotthon lakóival közösen készítették el – szezonális gyümölcsök és zöldségek felhasználásával – a Sárkánytojás nevű zöldséges előételt, sütőtökkrémlevest, gombás tésztát és a Kristályvirág elnevezésű gyümölcsös desszertet.

A szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyon fontos számunkra. A fiaim esetében ilyenkor az alma a nagy kedvenc. Viszont általánosságban azt tapasztalom, hogy mind a családok, mind a gyermekek körében a sütőtök is nagyon népszerű, melynek a felhasználása nagyon sokrétű. Akár simán megsütve, akár levesként vagy desszertként is fogyasztható

– mondta el Wolf András séf és kétgyermekes apuka.

Az ismert séf néhány tippet is megosztott arról,

hogyan tudjuk vonzóvá tenni a gyermekek számára a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a hideg időjárás beköszöntével, és milyen ételeket tudunk ilyenkor könnyűszerrel elkészíteni.

Amellett, hogy igyekezzünk bevonni őket a sütés-főzés egyszerűbb mozzanataiba, a közös alkotás folyamatába, egy kis kreativitással és a fogások érdekessé tételével sokféle zöldségből vagy gyümölcsből tudunk izgalmas harapnivalókat az asztalra varázsolni.

„A legegyszerűbb ilyen fogás lehet az egészben sült alma vagy körte egy kevés mézzel meglocsolva. De a krémleveseket és a tésztaételeket is számos zöldséggel tudjuk ilyenkor színesíteni."