A tojás az egyik legjobb alapanyagunk

2019.11.17. 09:27

A tojás egy kiváló fehérjeforrás, gazdag antioxidánsokban, kalciumban, egyéb vitaminokban és aminosavakban. Ennek köszönhetően az egyik legjobb alapanyagunk, hiszen azon túl, hogy laktató, tápláló is.

A mondásból már tudjuk, hogy napi egy alma távoltartja az orvost, de ugyanez igaz lehet a tojásra is, ugyanis fokozza az immunrendszer működését és ellenállóképességét. A benne lévő jó koleszterin elősegítheti a rossz koleszterinszint csökkenését a szervezetben,

emellett kiváló energiaforrás:

a riboflavin és a B2-vitamin ajánlott napi bevitelének 15%-a található meg a tojásban, ami hozzájárul a megfelelő energiaellátáshoz.

Kattintson a képre a galériáért!

Kattintson a képre, galéria nyílik tojásos receptötletekkel!Forrás: Shutterstock

A reggelire fogyasztott tojásnak köszönhetően könnyebben összpontosítunk napközben. A benne lévő kolin nélkülözhetetlen tápanyaga az agynak, segíti a kommunikációs készségek fejlődését és a memória működését.

B2-vitamin mellett B5- és B12-vitamint is tartalmaz. A B-komplex-vitaminok táplálják a bőrt, a hajat, a szemet és a májat.

A testnek 20 esszenciális aminosavra van szüksége a megfelelő energiaszint és egészségi állapot fenntartásához. Viszont csak 11-et képes önmagától előállítani. A tojásban összesen 9 aminosav található, amelyek mind kulcsszerepet játszanak a mentális egészség szempontjából. Az aminosavhiány depresszióval, stresszel és szorongással járhat.

Hogyan építsük be az étrendünkbe, hogy ne váljon unalmassá?

A tojásrántotta és a tükörtojás még mindig egy aduász, ugyanakkor egy idő után már a könyökünkön jön ki. Hogyan lehet beépíteni úgy az étrendbe a tojást, hogy ne váljon unalmassá? Valójában egyszerűbb, mint hinnénk.

Össze kell gyűjteni a legjobb recepteket és előre megtervezni a heti menüt.

Készíthetünk tojásos cassarolét, édesburgonyás és kelkáposztás frittatát, töltött tojást, avokádós pirítóst tojással, melegszendvicset sütőben úgy, hogy ütünk egy tojást a tetejére. Aztán ott a spenótos, burgonyás omlett, a banánból és tojásból készült palacsinta, a tojásos pirítós, tojással töltött avokádó és a tojásos szendvics.

Mexikói sült tojás Jamie Olivertől

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 4 tojás
  • 1 piros csili
  • 1 érett avokádó
  • ½ lime
  • 1-2 szál friss koriander

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre.
Kenjünk ki egy köralakú sütőtálcát olívaolajjal, majd üssük bele a tojásokat.
Finoman szeletljük fel a paprikát és szórjuk a tojásra.
Pucoljuk meg az avokádót, szeleteljük fel és rendezzük a tojásra.
Vágjuk félbe a lime-ot és nyomjuk ki az egyik levét a tojásra.
Sózzuk és borsozzuk.
Tegyük a sütőbe 7-10 percre, vagy annyi időre, hogy a fehérje jól megsüljön, de a sárgája még egy kicsit folyjon.
Vegyük ki a sütőből, durván aprítsuk fel a koriandert és szórjuk rá.
Tálaljuk pirítóssal.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: