Ma kezdődik a 18. Tihanyi Garda Fesztivál. A háromnapos rendezvényen egyebek mellett halsütéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, főzőversennyel várják az érdeklődőket.

A város egykori gardahalászatának hagyományait elevenítik fel halsütéssel és a garda vermelőhelyének megtekintésével. A kikötést követően a hajóállomásról az apátságig vonulnak a résztvevők szombaton, ahol a tihanyi perjel megáldja a halat és az újbort, ezt követően borlovagrendi avatással folytatódnak a programok.

Lesz többek közt kirakodóvásár az apátság előtti sétányon, gardasütés a Visszhang-dombon, geo- és nordic walking túra, a rendezvénysátorban pedig Auth Csilla koncertje várja az érdeklődőket.

Vasárnap halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek a Visszhang-dombon, melyre már több mint 31 nevezés érkezett. A főzőverseny eredményhirdetését követően a Bon bon együttes lép színpadra, majd bál zárja a rendezvényt.

A fesztivál díszvendége Csopak városa lesz.

Kísérőprogramként a 18. századba kalauzolja az idegenvezető az érdeklődőket, akik megismerhetik a királyi és a szerzetesi kriptát, valamint néhány 18. századi liturgikus tárgyat a Bencés Apátságban.

A garda balatoni halfajta, formája a kardpengére hasonlít.

A gardák ősszel csapatokba verődnek, és a rajok a Tihanyi-szorosban gyűlnek össze. A halrajok a tihanyi dombokról jól láthatók voltak a vízben, azokat a hagyományok szerint egy tapasztalt halász figyelte. Innen ered a hal népi neve, a "látott hal".