Vajtökleves fűszeres csicseriborsóval

2019.11.15. 11:50

A levegő lehűlik, egyre hidegebb van, minden szürke. Bár még csak november közepe van, már szépen lassan megyünk bele a télbe. Mit jelent ez? Azt, hogy kezdetét vette a levesszezon – hivatalosan is. De nem akármilyen levesről van szó, hanem a forró, lélekmelengető, laktató és ínycsiklandó fajtákról, mint ez itt.

Forrás: Shutterstock

Vajtökleves fűszeres csicseriborsóval

Hozzávalók a leveshez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál sózott vaj
  • 1 hagyma, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy csipet paprikapehely
  • 4 csésze kockára vágott vajtök
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • egy csipet paprika
  • egy csipet szerecsendió
  • 2 csésze húsleves alaplé vagy víz
  • 170 g füstölt sajt, reszelve
  • ½ csésze kókusztej, plusz a tálaláshoz
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

Hozzávalók a fűszeres csicseriborsóhoz:

  • 2 csésze főtt csicseriborsó
  • ½ evőkanál olívaolaj
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • egy csipet paprika
  • egy csipet Cayenne-bors

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Tegyük a csicseriborsót egy sütőlapra, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg paprikával és Cayenne-borssal, forgassuk át az ujjainkkal és süssük 20 percig.
Vegyük ki a sütőből, megint forgassuk át és süssük további 15-20 percig.
Közben kezdjük el hevíteni az olajat és a vajat egy fazékban.
Adjuk hozzá a hagymát, a paprikapelyhet és a sót. Pirítsuk 5 percig.
Adjuk hozzá a fokhagymát és pirítsuk még 1 percig.
Keverjük hozzá a tököt, a borsot, a szerecsendiót és a paprkát.
Fedjük le és hagyjuk így körülbelül 6-8 percig, amíg a tök enyhén megpuhul. Alkalmanként keverjük meg.
Öntsük a fazékba a húsleves alaplevet vagy a vizet és forraljuk fel. Főzzük az egészet addig, amíg a tök teljesen puha lesz.
Ezt követően hagyjuk egy kicsit hűlni a keveréket, majd dolgozzuk krémesre egy botmixerrel.
Öntsük vissza a levest a fazékba és alacsony lángon kezdjük el megint felmelegíteni.
Keverjük hozzá a füstölt sajtot és hagyjuk, hogy elolvadjon.
Keverjük hozzá a kókusztejet és főzzük még néhány percig.
Tálaljuk csicseriborsóval, kókusztejjel meglocsolva és metélőhagymával meghintve.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: