Így lesz tökéletes a lasagne

lasagne, lasagna
Vágólapra másolva!
A baráti és családi összejövetelek még szórakoztatóbbak, ha az asztal köré gyűlünk, jókat eszünk és iszunk. Persze nem kell királyi vacsorára gondolni, hiszen egy nagyon finom egytálétel, mondjuk egy lasagne is kiválthatja a vendégek elismerését.
Vágólapra másolva!

A lasagne szíve és lelke a mártás, amely akkor jó, ha ízben és textúrában is gazdag. A mártásba darált

marha- és sertéshús keveréke kerül.

Ha nem szeretjük a sertést, akkor maradjunk csak a marhánál, ám azt tudni kell, hogy a sertéshús hozzáad egy meglehetősen hagyományos aromát a szószhoz.

A legtöbb szósz alapjaként összetört paradicsomot használnak, amit fel lehet dobni egy kis paradicsomszósszal, hogy még gazdagabb legyen a végeredmény.

A paradicsomos mártás mellől ugyanakkor nem hiányozhat a besamel sem, amelyet vajból, lisztből, tejből és mozzarella sajtból készítünk. A parmezán is jó, de a mozzarella a legjobb!

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

A legfinomabb lasagne

Hozzávalók a húsmártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 sárgarépa, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 700 g darált marhahús
  • 300 g darált sertésborda
  • 700 g paradicsompüré
  • 410 g apróra vágott paradicsom
  • 3 evőkanál paradicsompaszta
  • 2 marhahúsos vagy zöldséges leveskocka, elmorzsolva
  • 1 teáskanál szárított oregánó és bazsalikom
  • ½ teáskanál cukor

Hozzávalók a besamelhez:

  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 csésze alacsony zsírtartalmú tej
  • 1 csésze apróra vágott mozzarella vagy parmezán

Hozzávalók a lasagnéhez:

  • 375 g lasagnelap
  • 500 g friss mozzarella, reszelve
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

A húsmártás elkészítése:

Melegítsük fel az olajat egy nagy edényben közepes lángon.
Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, pirítsuk 8-10 percig.
Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk még 1 percig.
Öntsük hozzá a húsokat, pirítsuk, amíg megbarnulnak.
Öntsük hozzá a paradicsompürét, a paradicsomot, a paradicsompasztát, a leveskockát és a fűszereket.
Jól keverjük össze.
Fűszerezzük sóval, borssal és cukorral, ha szükséges.
Fedjük le és főzzük 20-30 percig alkalmanként megkeverve, amíg a szósz besűrűsödik, a hús pedig megpuhul.

A besamel elkészítése:

Egy edényben olvasszuk meg a vajat közepes lángon.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá egy habverővel a lisztet.
Tegyük vissza az edényt a tűzre, vegyük alacsonyra a hőt, és lassan keverjünk hozzá 1 csésze tejet.
Adjuk hozzá a maradék tejet csészénként, folyamatosan keverve.
Állítsuk közepesre a lángot, közben ne hagyjuk abba a keverést. Körülbelül 6-7 perc, mire a mártás besűrűsödik.
Adjuk hozzá a sajtot, vegyük le a tűzről, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és keverjük addig, amíg a sajt elolvad.

A lasagne elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 176 fokra.
Tegyünk egy szedőkanál húsmártást egy körülbelül 20x30-as sütőedény aljára, majd fedjük be lasagnelapokkal.
Erre jön két szedőkanál húsmártás, 1 szedőkanál besamel, a reszelt sajt fele, majd újra a lasagnelapok.
Ismételjük a réteget addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok, kivéve a sajtot. Azt hagyjuk meg a tetejére.
Az utolsó réteg a húsmártás és a besamel legyen, erre jöjjön a reszelt sajt.
Süssük 25 percig.
Díszítsük petrezselyemmel.