Már most karácsonyi kínálattal várják a halárusok a vásárlókat, év közben pedig a megszokottnál sokkal nagyobb keresletet is ki tudnának elégíteni - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Lévai Ferenc üdvözölte, hogy a vásárlók igényeihez igazodva a magyar halgazdaságok egyre több feldolgozott terméket kínálnak, és rendszerint helyben, a saját boltjaikban is árusítanak. Magyar halat a nagyobb áruházakban és a piacokon is mindenütt lehet kapni, karácsony közeledtével pedig ideiglenes árusító helyek is létesülnek országszerte - tette hozzá a MAHAL szóvivője.

Halászok húzzák a hallal teli kerítőhálót a Szabolcsi Halászati Kft. kemecsei telelőtelepén. A karácsonyt megelőző hetekben a cég külföldre, zömében Romániába négyszáz, a hazai piacra százötven tonna pontyot értékesít.Forrás: MTI/Balázs Attila

Lévai Ferenc ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy

a belföldi fogyasztás fejenként még mindig csak 6,5 kilogramm évente, és sokan ma is inkább csak karácsonyi ételnek tartják a halat.

A szakember szerint Magyarországon még mindig nagyon alacsony a halfogyasztás az európai átlaghoz képest (illusztráció).Forrás: MTI/Rosta Tibor

Véleményem szerint a magyar hal nem csupán egészséges, de megbízhatóbb is a tengeri halaknál, hiszen a víztől a vásárlóig követhető az útja- tette hozzá a szakértő.