Meddig kell főzni a tojást, hogy lágy vagy kemény legyen?

lágy tojás főtt tojás
Vágólapra másolva!
Tojást főzni a világ egyik legegyszerűbb dolga. Legalábbis így gondoljuk, hiszen már rutinosak vagyunk a konyhában, pedig valójában nagyon könnyű elrontani. Hiba, ha a forrásban lévő vízbe rakjuk bele, ahogy az is, ha túlfőzzük. Ezt onnan tudjuk, hogy zöld elszíneződést találunk a sárgája és a fehérje között.
Vágólapra másolva!

A tojást mindig a vízzel együtt kell melegíteni, majd forrástól számítva kell számolni a perceket attól függően, hogy lágy vagy keménytojást akarunk készíteni. Nagyon fontos továbbá, hogy

a víznek minden esetben el kell lepnie a tojásokat,

ellenkező esetben, lehet nem fő meg rendesen, hiába számoljuk jól a perceket. Épp annyi vizet használjunk, amennyi ellepi: ne többet, ne kevesebbet.

Ha keményre főtt tojást akarunk készíteni, akkor tíz percig főzzük Forrás: Shutterstock

Ha lágy tojást szeretnénk, akkor mindössze három-négy percig kell főzni, ha azonban azt akarjuk, hogy ne legyen se túl kemény, se túl folyós a sárgája, akkor hagyjuk a vízben hét percig.

Ha pedig keményre főtt tojást készítünk például a rakott krumplihoz, akkor tíz percig forraljuk.

Amennyiben tíz percnél több ideig főzzük, akkor túlfőttnek számít, és megjelenthet az a zöldes elszíneződés, amit fentebb említettünk. Ettől nem lesz baja, az íze sem lesz más,

mindössze esztétikai hibáról van szó.

Persze azért arra érdemes figyelni, hogy a kisebb méretű tojások hamarabb megfőnek, mint a nagyobbak.