A csipkebogyótea nyolc meglepő egészségügyi előnye

csipkebogyó
Vágólapra másolva!
A csipkebogyó a vadrózsa termése, akkor a legfinomabb, ha megcsípi a dér. Virágos, kissé érdes ízű, kicsi, jellemzően piros vagy narancssárga színű. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár – akár önmagában, akár teaként. Főleg télen érdemes sokat enni belőle.
Vágólapra másolva!

Mivel antioxidánsokban rendkívül gazdag, csökkenti a szabad gyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. Egy tanulmány szerint, amely hat gyümölcskivonat antioxidánstartalmát vizsgálta meg, a csipkebogyóban van a legtöbb.

Azt találták, hogy polifenolok, karotinoidok, valamint C- és E-vitaminok gazdag forrása.

Az antioxidánsok mennyisége nagyban változhat például a betakarítás időpontjától és a tengerszint feletti magasságtól is. Érdekes, hogy a nagyobb tengerszint feletti magasságban növő növények antioxidánsszintje is magasabb.

A csipkebogyó rendkívül gazdag C-vitaminban Forrás: Shutterstock

Ezen kívül végeztek még egy kutatást a friss és a szárított fajták antioxidánstartalma között. E szerint a friss csipkebogyónak magasabb az antioxidánstartalma, mint a szárítottnak, vagy mint a filteres teának.

Még mindig akkor járunk a legjobban, ha felhúzzuk a csizmánkat és kimegyünk csipkebogyót csipegetni, mintha filteres teát kortyolgatnánk.

Télen különösen ajánlott a fogyasztása

Mivel rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, erősítheti az immunrendszert, ami különösen fontos a téli hidegben. Továbbá A- és E-vitamint is tartalmaz,

amelyek szintén hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez.

Másik nagy előnye, amelynek szintén télen látjuk nagyobb hasznát, hiszen akkor kevésbé van kedvünk kimozdulni és elindulni az edzőterembe, hogy segíthet a fogyásban. Ezt a csodás hatást a benne lévő tilirosid nevű antioxidánsnak köszönheti.

Egy tizenkéthetes vizsgálatban 32 túlsúlyos felnőtt vett részt. Naponta 100 milligramm csipkebogyó-kivonatot kaptak. Az eredmények szerint szignifikánsan csökkent a testtömegük és a hasi zsír, azokkal szemben, akik csak placebót kaptak. Azonban több vizsgálatra is szükség van még a témában.

Csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat

A csipkebogyó magas gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz. Három tanulmány áttekintéséből arra a következtetésre jutottak, hogy a csipkebogyó jelentősen

csökkentette az ízületi fájdalmakat az ízületi gyulladásban szenvedőknél.

Sőt, a benne lévő C-vitaminról kimutatták, hogy elősegíti a kollagén termelését, ezért hatással van a bőr egészségére is, nemcsak az ízületi fájdalmakra. Ezenkívül a csipkebogyó tartalmaz karotinoid asztaxantint, amely segít megelőzni a kollagén lebontását.

Könnyen beépíthető az étrendbe

Miután betakarítottuk a friss bogyókat, alaposan mossuk meg. Ezt követően fogyaszthatjuk önmagában, vagy készíthetünk belőle teát is – szárított és friss bogyókból egyaránt –, szörpöt, lekvárt, csipkebogyós lattét, hozzáadhatjuk a reggeli müzlihez, lehet fánk, palacsinta és waffle alapanyaga, de akár kekszeké is. Sőt, leves és chutney is kerülhet az asztalra.

Próbáljuk ki a következő recepteket!

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 2 csésze csipkebogyópüré
  • 2 csésze víz
  • ¼ csésze cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál hideg víz
  • tejszín vagy joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

Vágjuk félbe a csipkebogyókat, szedjük ki belőle a szőrt és a magokat.
Tegyük egy kis lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzzük alacsony lángon, amíg magába szívja a vizet és megpuhul.
Tegyük a pépet egy turmixgépbe és pürésítsük.
A leves elkészítéséhez tegyük a pürét, a vizet és a cukrot egy lábasba, kezdjük el főzni alacsony lángon folyamatos keverés mellett.
Keverjük össze a hideg vizet és a kukoricakeményítőt, utána keverjük hozzá a leveshez. Főzzük tovább alacsony lángon, amíg besűrűsödik.
Amint elég sűrű lesz, vegyük le a tűzről.
A levest fogyaszthatjuk hidegen és melegen is évszaktól függően. Elkészíthető friss vagy szárított bogyókból is. Tálaljuk joghurttal vagy tejszínnel.

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Csipkebogyós latte

Hozzávalók a csipkebogyósziruphoz:

  • 1 csésze víz
  • 1 csésze cukor
  • 4 teáskanál magozott csipkebogyó

Hozzávalók a lattéhoz:

  • 2 evőkanál csipkebogyószirup
  • 2 teáskanál kamilla
  • ½ csésze forró víz
  • ½ csésze tej
  • ¼ csésze rózsavíz

A csipkebogyószirup elkészítése:

Keverjük össze a cukrot és a vizet egy kis tálban, kezdjük el forralni.
Amint a cukor elolvadt, kapcsoljuk ki alatta a gázt, adjuk hozzá a csipkebogyókat, fedjük le és hagyjuk állni 20 percig.
Szűrjük le a csipkebogyót, és azonnal használjuk fel a szirupot. Ha későbbre is marad, tároljuk a hűtőben.

A latte elkészítése:

Tegyünk egy csészébe 2 evőkanállal a szirupból, majd erre jöhet a szárított kamilla és a forró víz. Fedjük le és hagyjuk ázni 10 percig.
Szűrjük le az egészet.
A tejet keverjük össze a rózsavízzel és habosítsuk tejhabosítóval.
Öntsük a tejet a teához, és már fogyaszthatjuk is.