Az olaszok hagyományos gyümölcstortája diófélékből, aszalt gyümölcsökből és mézből készül. Nagyon hasonlít a mi gyümölcskenyerünkre, csak sokkal mézesebb és édesebb. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de vaníliás mázat is készíthetünk hozzá. A lényeg, hogy a receptből ne maradjon ki se a kandírozott narancs, se a datolya.
Gyümölcstorta olasz módra
Készítse el még az ünnepek előtt, hogy karácsonykor már fejből és magabiztosan menjen a recept.
Hozzávalók:
- 200 g méz
- 250 g cukor
- 300 g kandírozott narancs, kandírozott citrom, aszalt datolya és szilva keveréke
- 250 g pörkölt mogyoró vagy mandula
- 100 g liszt
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- porcukor megszórni
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 centiméteres tortaformát.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Kezdjük el felmelegíteni a méz és a cukor keverékét egy lábasban. Addig hevítsük, amíg a cukor feloldódik.
Durván aprítsuk fel az aszalt, illetve a kandírozott gyümölcsöket és a dióféléket. Keverjük a mézes keverékhez.
Ezután keverjük hozzá a lisztet és a fűszereket is.
Tegyük a tortaformába, forró vízbe mártott késsel simítsuk el a tetejét, szórjuk meg porcukorral és süssük 10 percig.
Még több porcukorral megszórva tálalhatjuk.