A legfinomabb mézeskalács az ünnepi időszakra

2019.12.10. 08:05

Amikor a karácsonyi süteményekre gondolunk, először mindig a mézeskalács jut az eszünkbe. Nem is csoda, hiszen a karácsony nem teljes nélküle – bár ahány ház, annyi szokás, mindenki máshogy készíti. Ezt a receptet a melasz és a fűszerek, mint a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg teszi mennyeivé. Akárhogy készítettük eddig, ezután csakis így fogjuk.

Forrás: Shutterstock

Mézeskalács az ünnepekre

Hozzávalók:

  • 145 g szobahőmérsékletű sózott vaj
  • 150 g barna cukor
  • 200 g melasz
  • 1 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 437 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szegfűbors
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük krémesre a vajat egy kézi habverővel.
Lassan adjuk hozzá a barna cukrot és a melaszt. Állítsuk a habverőt közepes sebességre, keverjük, míg krémes lesz.
Nagy sebességgel keverjük hozzá a tojást és a vaníliát.
Külön tányérban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget.
Lassan, kis sebességgel keverjük hozzá a nedves összetevőkhöz a lisztes keveréket, amíg össze nem áll a tészta.
Osszuk ketté a tésztát és csomagoljuk be folpackkal jó szorosan, utána tegyük a hűtőbe három órára, de maximum három napra.
Amint letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 177 fokra. Béleljünk ki 2-3 tepsit sütőpapírral és tegyük félre.
Vegyük ki az egyik tésztát a hűtőből, lisztezzük meg a munkafelületet és nyújtsuk ki a tésztát. Figyeljünk rá, hogy a tészta ragacsos lesz, ezért ne spóroljunk a liszttel.
Szaggassuk ki a tésztát a nekünk tetsző formák segítségével.
A formákat tegyük a tepsire, a maradék tésztát pedig gyúrjuk össze és nyújtsuk ki újra. Szaggassunk belőle újra formákat. Csináljuk ezt addig, míg az összes tészta elfogy.
Süssük a sütiket körülbelül 9-10 percig.
Díszíthetjük tojáshabbal, de belesüthetünk diót, mogyorót, mandulát és aszalt gyümölcsöket is.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: