Ezekbe az éttermekbe térjen be egy jó magyar klasszikusért

2019.12.10. 08:23

A Kés-Villa-Buda 12 étterme összeállította a budai vendéglátás legautentikusabb étlapját, tele tradicionális fogásokkal. Az étlap célja, hogy olyan körképet adjon, ami megmutatja, milyen a 21. században a hagyományokon alapuló, őszinte budai konyha.

Az étlap megmutatja, hová érdemes menni egy-egy magyar klasszikusért: hol ehet az ember rendes húslevest, hol a legjobb a vadas, a rakott burgonya, a borjúpaprikás,

hol érdemes csülköt kérni és hova kell elzarándokolni egy tisztességes túrógombócért.

A Buda Étlapja megadja a választ, és útvonaltervet ad mindenkinek, aki felfedezné a budai gasztronómia legjavát.

Az egyesület tagéttermei azt az ételüket írták Buda Étlapjára, amely slágernek számít törzsvendégeik körében.

Ezek a receptek apáról fiúra, családról családra öröklődtek, és a mindenkori vendég adta rájuk az Áment. Az étlap megtalálható mind a tizenkét egyesületi tag asztalán, elvihető, továbbadható.

Forrás: Kés-Villa-Buda

A tizenkét budai fogás

ELŐÉTELEK:

  • Forró velőscsont fokhagymás pirítóssal (Kéhli Vendéglő – 1036 Budapest, Mókus u. 22.)
  • Mazsolás kacsamájpástétom szarvasgombás vajjal és házi kaláccsal (Budai Nagygesztenyés Vendéglő – 2092 Budakeszi, Fő utca 1.)

LEVESEK:

  • Borjú gulyásleves csipetkével és kovászolt kenyérrel (Hadik Kávéház – 1111 Budapest, Bartók Béla út 31.)
  • Húsleves kendermagos kakasból, mini grízgombóccal (Jardinette Vendéglő – 1112 Budapest, Németvölgyi út 136.)

FŐÉTELEK:

  • Gombapaprikás, tojásos nokedli (Pasarét Bisztró - 1026 Budapest, Pasaréti út 100.)
  • Túrós csusza házi tésztából, ropogós sült szalonnával(Spíler Buda – 1123 Budapest, Alkotás u. 53. / MOM Park /)
  • Kijevi jércemellfilé rántva, burgonyapürével, kompóttal (Mezzo Music Restaurant – 1122 Bp. Maros utca 28.)
  • Bugaci torony tócsnival és házi savanyúsággal (Földes Józsi Vendéglője - Budapest, 1023 Budapest, Bécsi út 31.)
  • Bécsi szelet lapály sertés hosszúkarajából, pirított szalonnás burgonyasalátával (Promontor Kertvendéglő – 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 28.)
  • Sütve párolt marhapofa kéksajtos gnocchival (Schieszl Borház és Vendéglő – 2011 Budakalász, Budai út 83.)

DESSZERTEK:

  • Túrógombóc mifelénk módra (Náncsi néni vendéglője – 1029 Budapest, Ördögárok út 80.)
  • Madártej bogyós gyümölccsel, mandulával (Émile – 1026 Budapest, Orló utca 1.)

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai

  • Jardinette
  • Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
  • Mezzo Music Restaurant
  • Spíler Buda
  • Náncsi néni vendéglője
  • Földes Józsi vendéglője
  • Hadik
  • Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
  • Émile
  • Kéhli
  • Pasarét Bisztró
  • Promontor Kertvendéglő

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: