A téli a megfázások időszaka. A retek önmagában is gyógyír, ugyanakkor nagymamáink a mézes retekre esküsznek. Kivágták a retek belsejét,
mézet öntöttek bele, állni hagyták egy estén át, majd másnap a retekleves mézet ették meg.
Emellett kiváló rost-, magnézium-, kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, antioxidáns- és C-vitamin forrás. Ezért serkenti az emésztést és segíti a vízhajtást is.
Nem is gondolnánk, hogy a retek milyen sokoldalú. Készülhet belőle leves, saláta, előétel, de még akár desszert is.
Lereszelhetjük és fogyaszthatjuk káposzta helyett, megsüthetjük serpenyőben, megpárolhatjuk,
készíthetünk belőle turmixot mangóval és sárgarépalével vagy savanyúságot a következő módon.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mossuk meg és szeleteljük nagyon vékonyra a retket.
Tegyük a tálba és keverjük hozzá a tengeri sót, majd hagyjuk állni két órát.
Közben keverjük össze a vizet a cukorral, a rizsecettel, a kurkumával és a fekete borssal. Melegítsük pár percig, amíg a cukor feloldódik.
Hagyjuk lehűlni.
Nyomkodjuk ki a maradék vizet a retekből a kezünkkel, azután öntsük le róla.
Keverjük össze a retket az ecetes keverékkel, utána öntsük az egészet egy befőttesüvegbe. Fontos, hogy a retket ellepje az oldat.
Jól zárjuk le és tegyük a hűtőbe három napra.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük fel a vajat vagy az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát.
Adjuk hozzá a retket, a burgonyát, a sót, a borsot, valamint 3 és ½ csésze vizet.
Forraljuk fel a levest, azután csökkentsük a hőt és hagyjuk rotyogni még 30 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tormát, azután pürésítsük egy botmixerrel.
Keverjük hozzá a tejfölt és kóstoljuk meg.
Ízlés szerint adhatunk hozzá még fűszereket.
Tálalhatjuk reszelt retekkel a tetején.