Ezért együnk retket télen

2019.12.11. 08:44

Az ősz és a tél beköszöntével gyakran elfeledkezünk a retekről, pedig roskadoznak a piac standjai a feketétől, a sörtől és a jégcsapretektől. Fogyasztása az ókori Kínáig és Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a piramisépítő munkásokat ez tartotta erőben. Mi talán kevesebbet eszünk, mint ők, ugyanakkor azt gondolom, ez a helyzet még változhat.

Nem csak a konyhában ér aranyat

A téli a megfázások időszaka. A retek önmagában is gyógyír, ugyanakkor nagymamáink a mézes retekre esküsznek. Kivágták a retek belsejét,

mézet öntöttek bele, állni hagyták egy estén át, majd másnap a retekleves mézet ették meg.

Emellett kiváló rost-, magnézium-, kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, antioxidáns- és C-vitamin forrás. Ezért serkenti az emésztést és segíti a vízhajtást is.

Nagymamáink még így űzték el a náthátForrás: Shutterstock

Barát az asztalnál

Nem is gondolnánk, hogy a retek milyen sokoldalú. Készülhet belőle leves, saláta, előétel, de még akár desszert is.

Lereszelhetjük és fogyaszthatjuk káposzta helyett, megsüthetjük serpenyőben, megpárolhatjuk,

készíthetünk belőle turmixot mangóval és sárgarépalével vagy savanyúságot a következő módon.

Hawaii savanyú retek

Hozzávalók:

  • 1 nagy jégcsapretek
  • 1 evőkanál tengeri só
  • ½ csésze víz
  • ½ csésze rizsecet
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál feketebors
  • 2 evőkanál kókuszcukor

Elkészítés:

Mossuk meg és szeleteljük nagyon vékonyra a retket.
Tegyük a tálba és keverjük hozzá a tengeri sót, majd hagyjuk állni két órát.
Közben keverjük össze a vizet a cukorral, a rizsecettel, a kurkumával és a fekete borssal. Melegítsük pár percig, amíg a cukor feloldódik.
Hagyjuk lehűlni.
Nyomkodjuk ki a maradék vizet a retekből a kezünkkel, azután öntsük le róla.
Keverjük össze a retket az ecetes keverékkel, utána öntsük az egészet egy befőttesüvegbe. Fontos, hogy a retket ellepje az oldat.
Jól zárjuk le és tegyük a hűtőbe három napra.

Krémes feketeretekleves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál sózott vaj vagy olívaolaj
  • 1 közepes hagyma, apróra vágva
  • 500 g fekete retek
  • 1 közepes burgonya, feldarabolva
  • egy csipet só
  • egy csipet bors
  • 1 evőkanál torma
  • 2 evőkanál crème fraîche vagy tejföl

Elkészítés:
Melegítsük fel a vajat vagy az olajat és pirítsuk meg rajta a hagymát.
Adjuk hozzá a retket, a burgonyát, a sót, a borsot, valamint 3 és ½ csésze vizet.
Forraljuk fel a levest, azután csökkentsük a hőt és hagyjuk rotyogni még 30 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tormát, azután pürésítsük egy botmixerrel.
Keverjük hozzá a tejfölt és kóstoljuk meg.
Ízlés szerint adhatunk hozzá még fűszereket.
Tálalhatjuk reszelt retekkel a tetején.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: