A napóleontorta 1912-ben született, ezzel akarták megünnepelni az orosz napóleoni hadjárat 100. évfordulóját. A desszert azóta sokat változott, de a vajas tészta és a gazdag vaníliakrém megmaradt. Amint beleharapunk, rögtön megértjük, miért terjedt el a világban és miért örvend ma is töretlen népszerűségnek.

Napóleontorta
Hozzávalók a tésztához:
- 750 g liszt
- 250 g hideg sós vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál fehérborecet
- egy csipet só
- 150 ml nagyon hideg víz
Hozzávalók a krémhez:
- 4 tojássárgája
- 400 g cukor
- 500 ml tej
- 2 teáskanál liszt
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- 500 g sózott vaj lágyítva
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet és a vajat egy robotgéppel, amíg morzsássá válik.
Keverjük össze a tojást, az ecetet és a sót, majd dolgozzuk össze a vajas-lisztes keverékkel.
Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy a tészta összeálljon.
Amint összegyúrtuk, osszuk 8 egyenlő részre, tekerjük alufóliába és tegyük a hűtőbe egy órára.
Ha letelt az idő, melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Nyújtsuk ki a tésztagolyókat enyhén lisztezett munkafelületen egyenletes köralakban. Olyan legyen, mint a palacsinta.
Tegyük egy sütőlapra, szurkáljuk meg villával és süssük 10 percig.
A pudin elkészítéséhez keverjük össze egy edényben a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, a lisztet és a kukoricalisztet.
Forraljuk fel folyamatos keverés mellett.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Keverjük bele a vajat, majd a vaníliakivonatot is.
Egy darab tésztakorongot tegyünk félre, egyet pedig rakjunk egy tányérra. Erre jöhet a pudingréteg, majd egy újabb tésztaréteg.
Rétegezzük addig, amíg a hozzávalók elfogynak. Az utolsó réteg a puding legyen.
A félretett tésztát törjük apró darabokra és szórjuk meg vele a tortát.
Megszórhatjuk egy kis porcukorral, hogy még téliesebb hatást keltsen.
Tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Készítsük el még a hétvégén vagy a karácsonyi asztalra. Biztosan mindenkit lenyűgöz!