Gyömbértea, az igazi zsírégető

gyömbér, tea
Vágólapra másolva!
A hideg őszi és téli estéken jól esik egy pohár gyömbérteát elkortyolgatni. Ám, a gyömbér nem csak a megfázás ellen csodaszer, a gyömbértea rendszeres fogyasztása a fogyást is beindítja.
Vágólapra másolva!

Miért fogyaszt a gyömbér?

A gyömbért ősidők óta termesztik Kínában, Malajziában és Indiában, ám pontos származása nem teljesen tisztázott. Elsősorban fűszerként kereskedtek vele, mára azonban gyógyászati célú alkalmazása is legalább annyira elterjedt. A növény hámozott - friss vagy szárított - gyöktörzsét hasznosítják, leveleit és virágát nem.

gyömbér, tea Forrás: Shutterstock

Fogyasztó hatását a benne lévő illóolajoknak és csípős vegyületeknek, a gingerolnak és a shogaolnak köszönheti.

Ezek egyfelől gyulladáscsökkentő hatásúak - a puffadás mellett segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben esetlegesen kialakult kisebb gyulladásokat is, amelyek lassítják az anyagcserét.

Másfelől aktiválják a gyomor nyálkahártyájában lévő hőreceptorokat, fokozzák a bélműködést, egyúttal támogatják a szervezetben végbemenő zsírégető folyamatokat.

Így készítsd a gyömbérteát plusz kilók ellen!

Hozzávalók:

1-2 szeletnyi gyömbérgyökér megpucolva, lereszelve
250 ml víz

Első lépésben le kell forrázni egy csésze vízzel egy teáskanálnyi porrá tört gyömbérgyökeret, majd hagyni kell állni öt-tíz percen át lefedve. Szűrés után, étkezések előtt érdemes fogyasztani belőle egy-egy csészével. Ez segíti az emésztőenzimek gyorsabb kiválasztását, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, ily módon elősegítve a gyorsabb emésztést és egyúttal a fogyást. Étkezés előtt fogyasztva, a gyomor már nem lesz üres, így csökken az étvágy. A tea ízesíthető kevés citrommal, mézzel, kristálycukrot azonban nem tanácsos beletenni, ha a fogyás a cél.

A gyömbérgyökér manapság már a legtöbb boltban könnyedén beszerezhető. A tea elkészítéséhez is mindössze egy kisebb darab friss gyökérre lesz szükség.

A gyömbértea mellékhatásai nem ismertek, de gyömbérből naponta legfeljebb 4 grammot ajánlott fogyasztani, erre érdemes odafigyelni.