A karácsonyozás sok helyen még arról szól, hogy szívből, szeretettel készült vagy választott ajándékokkal lepjük meg a másikat. Valami olyannal, ami nemcsak áll a polcon, hanem lehet hasznosítani is, például egy üveg házi lekvár, chutney, ketchup vagy egyéb édességek. Ehhez szedtünk össze néhány extra ötletet és receptet.

Kattintson a képre, galéria nyílik további ajándékötletekkel!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Shutterstock

Szőlőzselé

Hozzávalók:

  • 500 g szőlő, megmosva
  • 250 g alma, megmosva, apróra vágva
  • 1 bio citrom, apróra vágva
  • 400 g cukor
  • 375 ml muscat ottonel

Elkészítés:

Dolgozzuk össze egy turmixgépben a szőlőt, az almát és a citromot.
Öntsük egy edénybe, és adjunk hozzá 400 milliliter vizet.
Fedjük le és főzzük 25-30 percig. Ha szükséges, nyomkodjuk át burgonyatörővel.
Szűrjük le a keveréket, akár egy éjszakán át is hagyhatjuk lecsöpögni a szűrőben.
Öntsük a leszűrt levet egy edénybe, és forraljuk fel.
Adjuk hozzá a cukor egyharmadát, és keverjük, míg feloldódik.
Vegyük le a hőt, hagyjuk, hogy eltűnjenek a buborékok, majd öntsük bele a bort és forraljuk fel újra.
Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd öntsük az előre elkészített befőttesüvegekbe.
Tároljuk hűvös, száraz helyen, fogyasszuk kenyérrel vagy különböző sajtokkal.
Ajándék lehet édesanyáknak, de ha vendégségbe megyünk a rokonokhoz, akkor se hagyjuk otthon.

Friss chutney

Hozzávalók:

  • 250 g füge, felvágva
  • 250 g aszalt datolya
  • 2-3 cm gyömbér, apróra vágva
  • 25 g mustármag
  • 250 g cukor
  • 2 teáskanál só
  • 350 ml almaecet
  • 450 g alma, apróra vágva
  • 150 g zeller, apróra vágva
  • 150 g mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Tegyük a fügét, a datolyát, a gyömbért, a mustármagot, a cukrot, a sót és az ecetet egy tálba, és jól keverjük össze.
Adjuk hozzá az almát, a zellert, a mogyoróhagymát és a fokhagymát, forgassuk újra át.
Fedjük le és tegyük hűvös helyre legalább 48 órára.
Ezután öntsük az egészet az előre megtisztított és sterilizált befőttesüvegekbe, és tároljuk hűvös, száraz helyen.
Azonnal fogyasztható például húsokhoz vagy köretek mellé, ám még finomabb lesz, ha három-négy hétig állni hagyjuk.
Tökéletes ajándék az ínyenceknek!

Jalapenós lekvár

Hozzávalók:

  • 400 g alma, apróra vágva
  • 2-3 zöld paprika, apróra vágva
  • 50-100 g jalapeno, apróra vágva
  • 50 g friss gyömbér, apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 100 ml almaecet
  • 350 g cukor
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 csipet fahéj
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:
Tegyük az almát 150 milliliter vízzel feltöltött edénybe, és kezdjük el főzni.
Amikor az alma meglágyul, adjuk hozzá a paprikát, a jalapenót, a gyömbért, a fokhagymát, az ecetet, és főzzük további 5 percig.
Keverjük bele a cukrot, majd a koriandert, a fahéjat és a sót.
Folytassuk a főzést közepes lángon, folyamatosan keverve 30-35 percig.
Akkor jó, ha zselatinszerűvé válik.
Tegyük előre elkészített és sterilizált üvegekbe, tároljuk hűvös és száraz helyen.
Kiváló ajándék azoknak, akik szeretik a csípős finomságokat.

Házi granolás csokoládé

Hozzávalók:

  • 230 g étcsokoládé, apróra törve
  • 1 csésze édes granola tetszés szerinti ízesítésben
  • ½ teáskanál sópehely

Elkészítés:
Olvasszuk meg az étcsokoládét a mikróban 20 másodpercenként ellenőrizve és átkeverve.
Öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Próbáljunk belőle téglalapot formázni.
Szórjuk meg a granolával és a sóval, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.
Törjük darabokra, és már kész is.