Nyolc újévi gasztrofogadalom, amit érdemes betartani 2020-ban

étkezés, telefon, étel
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a fogadalmak 80 százaléka februárra kudarcot vall? Miért? Mert a terv nélküli célok álmok maradnak csupán. A jó hír azonban az, hogy valódi stratégiával tényleg be lehet iktatni új szokásokat az életünkbe, például hogy egészségesebben étkezünk, hogy nem telefonozunk ebéd közben, vagy csökkentsük az élelmiszerpazarlást a konyhában. Összegyűjtöttük a legjobb gasztrofogadalmakat, amelyeket a szakemberek szerint érdemes megfontolni.
Vágólapra másolva!

„Megfogadom, hogy ezentúl, ha eszek, csak erre figyelek."

Rengeteg zavaró tényező hat ránk étkezés közben, mint a tévé, a laptop vagy a telefonunk. Ennek következményeképp képtelenek vagyunk figyelni a testünk jelzéseire, és hajlamosak lehetünk túlenni magunkat. A megoldás: egyszerűen üljünk le az asztalhoz a telefonunk nélkül, és csak az evésre koncentráljunk.

Rengeteg zavaró tényező hat ránk étkezés közben, mint a tévé, a laptop vagy a telefonunk Forrás: Shutterstock

„Megfogadom, hogy csökkentem az élelmiszerpazarlást a konyhában."

Hányszor csomagolta be gondosan a maradékot, majd feledkezett el róla? Érdemes hetente egyszer átnézni a hűtőt, és újratervezni a maradékokkal.

Például, ha egyik este grillezett csirke a vacsi brokkolival és édesburgonyával, másnap lehet belőle brokkolis, csirkés penne tészta csőben sütve.

„Megfogadom, hogy több zöldséget fogok enni."

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása az egészség kulcsa. Ez tény. Ezt nem lehet megkerülni. Naponta legalább ötször kellene friss zöldséget és gyümölcsöt enni. Ebben segíthet, ha a gyümölcsöket a pulton hagyjuk,

a zöldségekből pedig nassolnivalót készítünk tízóraira vagy uzsonnára.

„Megfogadom, hogy egészségesebb nasikat eszem."

Nem feltétlenül szükséges feladni a nassolást, csupán le kell cserélni az eddig fogyasztott édességeket. Csipsz helyett ehetünk almacsipszet, kekszek helyett pedig házi müzlit vagy diót.

„Megfogadom, hogy hetente háromszor otthonról hozom az ebédet."

Ezzel nemcsak a kalóriabevitelre leszünk hatással, hanem a pénztárcánknak is kedvezünk. Első lépésként jelöljük ki, mely napokon eszünk házi kosztot, sőt, idővel akár növelhetjük is a napok számát.

„Megfogadom, hogy új módokat keresek a zöldség- és gyümölcsbevitelre."

Télen, amikor nem juthatunk frissen termett alapanyagokhoz, elővehetjük a nyáron a mélyhűtőbe tett zöldségeket és gyümölcsöket. Ebből aztán készülhet leves vagy turmix, bármi, amit szeretnénk.

Ha gyakran elfeledkezünk arról, mi van a mélyhűtőben, érdemes cetlit ragasztani rá és folyamatosan vezetni a listát.

„Megfogadom, hogy új egészséges recepteket fogok kipróbálni."

A jól megszokott fogások finomak ugyan, viszont egy idő után meglehetősen unalmasak. Ezért olyan jó fogadalom, hogy minden héten kipróbálunk valami új receptet.

„Megfogadom, hogy több tápanyagban gazdag ételt eszem."

Ez a fogadalom szintén a javunkat szolgálja, hiszen a testünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra. Érdemes utánanézni, mely alapanyagok tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, és ezekből ebédet vagy vacsorát főzhetünk.