Íme a bizonyíték, hogy a mi teakészítési szokásunk unalmas

tea
Vágólapra másolva!
Teát először Kínában ittak a gyógyító tulajdonságaik miatt. Egy kínai legenda szerint Shennong kínai császár meglátta, hogy egy tealevél hull a vízébe, mire az elszíneződik. Azóta a tea az életünk szerves része, összekapcsolódott a pihenéssel, az örömmel és a hagyományokkal. Ugyanakkor a világon majdnem mindenhol másképp fogyasztják, mint amit mi itthon megszoktunk.
Vágólapra másolva!

Kínában a teázás az életmód része. Az ország sokszínű éghajlata különösen támogatja a teanövény növekedését. A Cha Dao, a teakészítés művészete, szorosan összekapcsolódik

a kínai filozófiával, az egyensúllyal és a harmóniával.

A kínai emberek számára a teafogyasztás sokkal több, mint a tealevelek forró vízben való áztatása. A teázás egy komoly folyamat, segít a belső béke elérésében, ezért nagyon fontos, hogy csendes és békés környezetben fogyasszák el.

A matcha a 12. század óta része a japán kultúrának Forrás: Shutterstock

A tea megosztása a vendégekkel, különösen a barátokkal, fontos része a Cha Dao kultúrának. A tea felszolgálása az udvariasság gesztusa; a barátság ugyanolyan természetes és kellemes, mint a tea aromája.

A chaitea India nemzeti italává vált, és a legtöbb háztartásban gyömbérrel, kardamommal, borssal és szegfűszeggel ízesítik.

Emellett imádják a tea mellé fogyasztható snackeket is. A másik nagyon híres tea, amely meghódította a világot, a japán zöldtea, vagyis a matcha. A 12. század óta része a japán kultúrának, azóta ugyanúgy készítik.

Marokkóban üdvözlésképp mindig egy csésze teát szolgálnak fel Forrás: Shutterstock

Nem mehetünk el továbbá a brit teakultúra mellett sem. Nagy-Britannia teakultúrája ugyanis ugyanolyan híres, mint a brit királyi család. Díszes csészék, Earl Grey és pogácsa – ezek nélkül nem is igazi a teadélután.

Marokkóban üdvözlésképp mindig egy csésze teát szolgálnak fel, mert a tea számukra a vendégszeretet jele.

Az egyik legfinomabb teájuk a Touareg, amely friss mentalevélből készül. Thaiföldön a Cha-yen jeges tea igen népszerű, amelyet fahéjjal, csillagánizzsal, narancsvirággal stb. ízesítenek. Az ital édes, ínycsiklandó virágaromával.

Argentínában a yerba mate tea az istenek itala Forrás: Shutterstock

Oroszország egyedülálló teája a Zavarka. Ez egy nagyon erős, intenzív ital, amelyet muszáj felhígítani. Enélkül szinte lehetetlen elfogyasztani. A teát hagyományosan szamovárban készítik. Emellett érdemes megemlíteni Tibet hagyományos teáját, a Po chát.

Tejjel, sóval és jakvajjal ízesítik.

Argentínában a yerba mate tea az istenek itala. Általában édesítőszer nélkül szolgálják fel, ám a fiatalabb generáció már szívesen kever hozzá cukrot vagy mézet. Még híresebb Tajvan buborékteája, amely egy igazi kalóriabomba.

Ez egy jeges tea (általában fekete, zöld, jázmin vagy oolong) tejporral és cukorsziruppal, a "buborékok" pedig tápiókagolyók.

A pakisztáni Noon Chai egy speciális teakeverék, amely pisztáciát, mandulát, sót, kardamomot, fahéjat és csillagánizst tartalmaz.