Komplett glutén- és tejmentes karácsonyi menü

karácsony, ebéd, vacsora, étkezés
Vágólapra másolva!
Ételérzékenységgel és -allergiával az élet nem egyszerű. A leggyakoribbak közé tartozik a glutén- és a tejfehérje-érzékenység, ezért most ennek az étrendnek megfelelően állítottunk össze egy karácsonyi menüt. Minden tétele különleges, így senkinek sem kell lemondani a finom falatokról – és a desszertről sem!
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Citrommal ízesített vöröslencseleves

Hozzávalók:

  • 2 csésze vöröslencse, jól átöblítve
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 teáskanál egész köménymag
  • 2 teáskanál mustármag
  • csipet paprikapehely
  • 2 apróra vágott hagyma
  • ¼ csésze korianderlevél + 1-2 evőkanál a tálaláshoz
  • 2 nagy marék spenót vagy kelkáposzta, finoman aprítva
  • 2-3 citrom
  • mandula- és kókuszpehely a tálaláshoz

Elkészítés:
Tegyük fel főni 6 csésze vízbe a lencsét, keverjük hozzá a kurkumát és a sót.
Amint felforrt, csökkentsük a hőt és főzzük 20 percig vagy amíg a lencse átpuhul. Pürésítsük egy botmixerrel.
Míg a lencse fő, melegítsük fel a kókuszolajat egy serpenyőben, azután adjuk hozzá a köménymagot, a mustármagot, a paprikapelyhet és a hagymát.
Pirítsuk, amíg a hagyma enyhén áttetszővé válik, közben adjuk hozzá a koriandert és a spenótot vagy a kelkáposztát. Pirítsuk még néhány percig.
Öntsük a keveréket a leveshez, majd facsarjuk bele a citromokat, egyszerre csak egy felet. Közben folyamatosan kóstolgassuk, hogy ne legyen túl citromos.
Tálaljuk kókusz- és mandulapehellyel, illetve korianderrel megszórva.

A főétel receptjéért lapozzon tovább!