Húsmentes volt az év partija Hollywoodban: a Golden Globe-gálát rendező szervezet, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) bejelentette, hogy most először csak vegetáriánus menüt szolgálnak fel a vasárnapi 77. díjátadón.

A vendégek százszázalékosan növényi alapú fogásokat kaptak a díjáató gálán. Ennek oka, hogy a szervezők fel akarják hívni a figyelmet a környezettudatosságra.

Ha van, amit megtehetünk, ami ugyan nem változtatja meg a világot, de segít megmenteni a bolygót, akkor talán a Golden Globe-bal egy jelet küldhetünk és felhívhatjuk a figyelmet a klímaváltozás ügyére

– fogalmazott Lorenzo Soria, a HFPA elnöke. Emlékeztetett rá, hogy az élelmiszerek megtermelése és az élelmiszerekkel kapcsolatos hulladék jelentős tényezője a klímaválságnak.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Soria elmondta, hogy a menüt mindössze két héttel a ceremónia előtt cserélték ki, ami nem volt egyszerű döntés, de a gálának otthon adó szálloda, a Beverly Hills-i The Beverly Hilton is elfogadta a változtatást.

Matthew Morgan, a The Beverly Hilton séfje első látásra meglepőnek nevezte a menüsort, de aztán elfogadta, hogy annak pozitív üzenete lesz.

Elsőre egy kicsit sokkoló volt, mert nagyon közel vagyunk a Golden Globe-gálához, és már elkészültünk a menüvel. De átgondolva, és figyelembe véve az üzenetét, felvillanyozott a változtatás. Ez olyasmi, amit jó szívvel felvállalok magam is

– jelentette ki.

Morgan elárulta, hogy nem volt túl nehéz a menü megváltoztatása, mert eredetileg is túlsúlyban voltak a vegán alapanyagok. Az viszont egy kicsit aggasztotta, hogy Soria, aki olasz, mit fog szólni a parmezán nélkül készült rizottóhoz.

Meg kell mondjam, hogy nagyon finom

 – nyugtatta meg a kóstolás után az elnök.

A hollywoodi sztárok asztalán előételként hideg aranysárga céklalevest szervíroztak. A főételek között szerepelt az ördögszekér-laskagomba gombás rizottóval és sült lila és zöld bébi kelbimbóval és sárgarépával.

A fenntarthatóság jegyében a vacsorához műanyag helyett üvegpalackban kínálják a vizet, a vörös szőnyeget pedig korábbi rendezvényekről újrahasznosítva tekerik ki az esemény előtt.

A klímavédelem aktivistájaként ismert Leonardo DiCaprio Twitter-üzenetben gratulált a Golden Globe-szervezőinek a döntéshez. "Köszönöm HFPA" – írta az Oscar-díjas sztár, aki legutóbb az Amazonas esőerdeiben pusztító tüzek miatt emelte fel a hangját.