Mihez kezdjünk a sok maradék megszáradt bejglivel?

2020.01.07. 06:56

Karácsonykor még nagy kedvvel sütöttünk bejglit. Kevertük-kavartuk a tölteléket, közben nem győztük kivárni, hogy végre beleharaphassunk a finom süteménybe. Az első falatok a mennybe repítettek, az ízlelőbimbóink kiélveztek minden egyes pillanatot. Ám 25-én délután jöttek a rokonok, és hoztak ajándékba bejglit, 26-án a szomszéd is hozott át, meg kaptunk a nagymamától, és egy idő után már ránézni sem volt kedvünk. Nem csoda hát, hogy ott szikkadt meg a kamrában. Bűntudattal vegyes sajnálattal nézünk vele farkasszemet a mai napig, és fogalmunk sincs, mit kezdjünk vele.

Ha nem jönne már ki a könyökünkön, akkor sem tudnánk vele mit kezdeni, hiszen mostanra szikkadt és kemény.

Egy kis pudinggal vagy vaníliasodóval ugyan feldobhatjuk,

de ebben az esetben már ez is halálra ítélt próbálkozás. Szerencsére van néhány recept, amelyek segíthetnek.

Készítsünk belőle kenyérpudingot vagy mákos gubát!

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 2 csésze tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/3 csésze cukor
  • csipet só
  • 200 g diós bejgli
  • 2 tojás, felverve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Egy kis edényben alacsony lángon kezdjük el felmelegíteni a tej, a vaj, a vanília, a cukor és a só keverékét.
Főzzük az egészet addig, amíg a vaj elolvad.
Vajazzunk ki egy jénai tálat, azután töltsük fel a bejglidarabokkal.
Vegyük le a tűzről a tejes keveréket és hagyjuk kihűlni.
Keverjük bele a tojásokat egy habverővel, és öntsük az egészet a bejglikre.
Süssük 30-45 percig.

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 450 g mákos bejgli
  • 3 tojás
  • 800 ml tej
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

Vajazzunk ki egy jénai tálat, tegyük bele a bejgliket, és tegyük félre.
Válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját verjük fel a vaníliával és a mézzel.
Fokozatosan adjuk hozzá a tejet folyamatos keverés mellett, miközben alacsony lángon melegítjük.
Amint a keverék kellően meleg, vegyük le a tűzről, és öntsük a bejglire.
Verjük fel a tojásfehérjét a porcukorral, és öntsük az egészet a desszertre.
Süssük 18-20 percig.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: