Fűszeres, aromás, etióp lencseleves, ahogy egy háziasszony készíti

lencseleves
A kép csak illusztráció!
Vágólapra másolva!
Lencseleves, lencsefőzelék, lencsesaláta – Már az új év első napján gondoskodunk róla, hogy túlegyük magunkat lencsével. De ugyan ki hibáztatna minket, hiszen azon túl, hogy imádjuk a lencsét, még gazdagságot is ígér. Bár már rég elmúlt január 1-je, érdemes visszatérni a lencséhez legalább egy ebéd erejéig. Kár lenne kihagyni ezt a receptet, amely garantáltan a kedvencünkké válik. Nem olyan, mint az általunk ismert lencseleves, ugyanis egészen Etiópiából jött.
Vágólapra másolva!
A kép illusztráció! Forrás: Shutterstock

Etióp lencseleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 g vaj
  • 1 hagyma, hámozva, apróra vágva
  • só és bors
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 hüvelykujj nagyságú gyömbér, hámozva, aprítva
  • 1 csili, apróra vágva
  • 1 csipet őrölt kardamom
  • 1 csipet őrölt koriander
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 250 g vörös lencse
  • 400 g konzerv paradicsom
  • 275 g burgonya, hámozva, kockára vágva
  • 250 g bébispenót
  • görög joghurt
  • 1 citrom ékekre vágva

Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat és a vajat egy serpenyőben és egy csipet sóval pirítsuk meg rajta a hagymát.
10 perc után keverjük hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a csilit.
5 perc keverés után adjuk hozzá a fűszereket és főzzük még egy percig, majd öntsük hozzá a lencsét, a paradicsomot, a burgonyát és 800 milliliter vizet.
Forraljuk fel és hagyjuk rotyogni 30-35 percig, amíg a lencse és a krumpli megpuhul.
Keverjük hozzá a spenótot és főzzük további egy percig, amíg a levelek összeesnek.
Tálaljuk görög joghurttal és a citromékekkel.