Egy tanulmány szerint, amely a Nutrients című folyóiratban jelent meg, a magas zsírtartalmú étrend negatív hatással lehet a férfiak termékenységére.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejlődő országokban a párok 25%-át érinti a meddőség. Számos tényező játszik ebben szerepet, ám a probléma 20-30%-a kizárólag a férfiakat érinti. Ezért számos vizsgálatot végeztek a témában.

A közelmúltban megjelent tanulmány például arra enged következtetni, hogy az alacsony zsírtartalmú, illetve sok tojásfehérjét tartalmazó étrend lehet a kulcs a férfiak termékenységének fokozásához.

A kutatást Dr. Karma Pearce végezte a Dél-Ausztráliai Egyetemről. Arra jutott, hogy amit a férfiak esznek, hatással van a nemi hormonokra. A Nutrients folyóiratban közzétett eredmények

a diéta és a tesztoszteronszint közvetlen kapcsolatára utalnak.

Dr. Karma Pearce elmondta, hogy nem a jó vagy a rossz zsírok közötti különbség számít, hanem összességében a zsírfogyasztás. A tanulmány arra is kitér, hogy az alacsony zsírtartalmú, illetve magas tojásfehérje- és savófehérje-tartalmú étrend viszont pozitív hatással lehet a tesztoszteronszintre.

Ebben a tanulmányban azt is megállapítottuk, hogy az albumin, vagyis a tojásfehérjében lévő protein fogyasztása megnöveli a tesztoszteronszintet

– tette hozzá Dr. Pearce.

Sőt arra is kitért, hogy az albumin némileg enyhítette a rossz zsírok tesztoszteronra gyakorolt hatását.