Ezért érdemes rendszeresen sok zöldborsót enni

2020.01.11. 13:22

A zöldborsó vagy kerti borsó a hüvelyesek csoportjába tartozik. Évszázadok óta fogyasztják az emberek, az egész világon ismert alapanyag. Rendkívül gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, kalóriatartalma meglehetősen alacsony, 170 grammban mindössze 62 van. Ez elsősorban szénhidrátból, fehérjéből és zsírból származik. És hogy miért ajánlott a rendszeres fogyasztása? Cikkünkből kiderül.

A zöldborsót a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben az teszi egyedivé, hogy magas a fehérjetartalma. Például 170 gramm főtt sárgarépa mindössze 1 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor 170 gramm zöldborsóban ennek négyszerese található.

Emellett A-, K-, C-vitamin, illetve tiamin, folát, mangán, vas, foszfor is van benne. Továbbá gazdag polifenol antioxidánsokban és rostokban is.

Többek között ezek a tulajdonságai teszik oly népszerű alapanyaggá. És arról még nem is beszéltünk, hogy a benne lévő fehérje és rost együttesen hozzájárul a teltségérzethez. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű fehérje és rost bevitele után

automatikusan csökken a nap folyamán elfogyasztott kalória mennyisége.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a zöldborsó nem teljes értékű fehérjeforrás, mivel hiányzik belőle a metionin aminosav.

Kattintson a képre, galéria nyílik! Nézze meg, hogyan építheti be az étrendjébe a zöldborsót!

Kattintson a képre, és nézze meg, hogyan építheti be az étrendjébe a zöldborsót!Forrás: Shutterstock

A zöldborsó hozzájárul a vércukorszint szabályozásához

A zöldborsónak számos tulajdonsága van, amelyek elősegítik a vércukorszint szabályozását. Mindenekelőtt alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelzi, hogy az adott étel

elfogyasztása után milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszint.

Továbbá a fehérje és a rostok is segítenek, hiszen a rost lelassítja a szénhidrátok felszívódását, így stabilabb vércukorszint-változást eredményez.

A borsóban található rost az emésztést is segíti

A rost táplálja a belekben lévő hasznos baktériumokat, ezáltal egészségesen tartják őket. Így akadályozzák meg az egészségtelen baktériumok túlszaporodását. Emellett a rostok rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták bizonyos bélrendszeri betegségekkel:

csökkenthetik a gyulladásos bélbetegség és a bélrák kockázatát.
Sőt, a zöldborsóban lévő rostok egy része oldhatatlan, így segítheti az ételek és a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

A zöldborsó megfelelő mennyiségű szívbarát ásványi anyagot tartalmazForrás: Shutterstock

Megvédhet a krónikus betegségektől

A zöldborsó megfelelő mennyiségű szívbarát ásványi anyagot tartalmaz, mint a magnézium, a kálium és a kalcium. Az ezekben a tápanyagokban magas étrend segíthet a magas vérnyomás leküzdésében, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.

Mivel magas a rosttartalma, ezért visszaszoríthatja a koleszterinszintet is.

A magas koleszterinszint szintén növelheti a szívbetegségek kockázatát. Emellett flavonoidokat, C-vitamint és karotinoidokat is tartalmaz, amely antioxidánsokról szintén kimutatták, hogy csökkenthetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mivel megakadályozzák a sejtkárosodást.

Beszéljünk a puffadásról

A rengeteg jó tulajdonsága ellenére a zöldborsó okozhat puffadást és gázképződést. Ez a benne lévő lektin miatt van. Ha ezt tapasztalja, kezdje el csökkenteni az elfogyasztott adag mennyiségét.

Ugyanakkor bizonyos előkészítési módszerekkel, például áztatás, erjesztés vagy csíráztatás, csökkenthetjük a benne lévő lektintartalmat, megkönnyítve ezzel az emésztést.

Ettől eltekintve elmondható, hogy a zöldborsó egy nagyon egészséges alapanyag, amit be kell építeni az étrendbe.

Így együk a zöldborsót

A zöldborsó fogyasztásának számos módja létezik. Többek között készíthetünk belőle főzeléket, pörköltet, humuszt, levest, beletehetjük smoothie-ba, hozzáadhatjuk a salátához, az omletthez, de akár köretként is fogyaszthatjuk. Illetve kiváló alapanyaga a zöldséges muffinnak is.

Próbáljuk ki a következő receptet!

Sajtos, baconös rizottó borsóval

Hozzávalók:

  • 4 csésze víz
  • 2 friss kakukkfűág
  • 2 szelet bacon
  • 1 és ¼ csésze apróra vágott hagyma
  • 1 csésze rizs
  • ½ csésze száraz fehérbor
  • egy csipet só
  • egy csipet fekete bors
  • 1 csésze borsó
  • 1 teáskanál finomra vágott friss kakukkfűlevél
  • 85 g cheddar sajt
  • ¼ csésze zöldhagyma

Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet és a kakukkfűágakat egy edényben. Tartsuk melegen.
Pirítsuk meg a szalonnát, és tegyük félre. Pirítsuk a hagymát 4 percig a szalonna zsírjában, adjuk hozzá a rizst, keverjük 1 percig.
Öntsük hozzá a bort, és főzzük 2 percig.
Lassan adjuk hozzá a kakukkfüves vizet (egyszerre csak egy csészével), közben folyamatosan keverjük.
Akkor adjuk hozzá a következő adag vizet, amikor az előző már felszívódott.
Végül dobjuk el a kakukkfűágakat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Végül keverjük hozzá a borsót, az apróra vágott kakukkfüvet és a sajtot. Főzzük 2 percig, majd távolítsuk el a tűzről.
Tálaljuk szalonnával és zöldhagymával.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: