A legfinomabb töltött káposzta – hagyományosan

töltött káposzta
Vágólapra másolva!
A töltött káposzta az a magyar étel, amelyet egyszerűen képtelenség megunni. Napokig ehetjük jó sok tejföllel és friss kenyérrel, de legközelebb megint úgy várjuk, hogy az asztalra kerüljön, mint gyerekek a csokoládét. Készítsük el a hétvégén hagyományos módon a legfinomabb töltött káposztát!
Vágólapra másolva!
A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 45 g rizs
  • 450 g darált sertéshús
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 közepes hagyma, apróra vágva
  • 1 nagy tojás
  • 1 evőkanál só
  • ½ teáskanál bors
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 3 db babérlevél
  • 1,8 kg káposzta
  • 900 g savanyú káposzta
  • 2 evőkanál zsír
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a darált húst a fokhagymával, a tojással, a sóval, a borssal, az apróra vágott hagyma felével, a főtt rizzsel és 1 evőkanál pirospaprikával.

Vágjuk ki a káposzta torzsáját, tegyük ecetes, sós vízbe néhány percre, míg meglágyul, és könnyű lesz lehúzni a leveleket.

Amint a levelek elkészültek, vágjuk le őket, és töltsük meg a húsos töltelékkel, majd göngyöljük össze. Oldalt a kilógó részeket tűrjük be.

Közben pirítsuk meg a zsíron a megmaradt hagymát, keverjük bele a megmaradt pirospaprikát és a savanyú káposztát.

Tegyünk néhány töltött káposztát egy sütőedény aljába. A következő réteg a savanyú káposzta, majd újra a töltött. Rétegezzük addig, míg elfogynak, a tetejére a savanyú káposzta kerül.

Öntsük fel az egészet vízzel, tegyük bele a babérleveleket, és hagyjuk párolódni 160 fokra előmelegített sütőben 2-3 órán át.

Ha igazán ínyencek vagyunk, akkor tehetünk a rétegek közé húsos szalonnát is.

Tálaljuk tejföllel.