A házi sajtos pogácsa is nagy kedvencünk, na de a tepertős! Főleg a nagyi tepertős pogácsája! Az valami isteni! Gyermekként mindig ott sürögtünk körülötte a konyhában és együtt szaggattuk a tésztát. Amint a sütőbe tette a tepsiket rajta a pogácsákkal, odahúztunk egy széket és lábat lóbálva figyeltük, mikor sül már meg végre. Amint a mama kivette a sütőből, az illat belengte az egész konyhát, a szánkban pedig összefutott a nyál. „Vigyázz, még meleg!" – intett óvatosságra remegő kezeivel, de mi már habzsoltuk is magunkba a finomságot. Ezekkel az emlékekkel vegyük a kezünkbe a fakanalat és készítsük el az egyik kedvenc magyar klasszikust.

Puha tepertős pogácsa
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 150 ml meleg tej
- 25 g élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 tojás, szétválasztva
- 60 g tejföl
- 100 g vaj
- 1 evőkanál só
- 250 g darált tepertő
- 1 evőkanál köménymag
- 1 evőkanál tengerisó-pehely
Elkészítés:
Morzsoljuk bele a langyos tejbe az élesztőt, utána tegyük bele a cukrot és meleg helyen futtassuk fel.
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, morzsoljuk el benne a vajat, adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, a sót, végül a felfuttatott élesztőt.
Dolgozzuk össze és gyúrjuk simára a tésztát.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki és egyenletesen oszlassuk el rajta a tepertőt. Alulról felfelé csavarjuk fel, nyújtsuk ki, majd hajtsuk össze megint és hagyjuk pihenni fél órát.
Amint letelt az idő, ismételjük meg a kinyújtós-hajtogatós műveletet még háromszor.
Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra és szagassunk belőle köralakokat pogácsaszaggatóval.
Tegyük egy sütőlapra, kenjük meg tojással, ízlés szerint hintsük meg egy kis köménymaggal vagy tengerisó-pehellyel és süssük 220 fokon 20 percig.
Fogyasszuk frissen.