Ha házi pizzáról van szó, a lelke a jó mártásban keresendő. Persze a tészta is fontos, ahogy a feltétek, de a mártás hordozza magában azokat az ízjegyeket, amelyektől összefut a nyál a szánkban. Nemcsak a legfinomabb pizzaszósz receptjét hoztuk el, hanem azt a titkos összetevőt is, amely még ínycsiklandóbbá teszi.
Beszéljünk a titkos összetevőről
Legyen szó a hagyományos paradicsomos szószról vagy a fehér pizzaszószról, a parmezán elengedhetetlen összetevője kell legyen. A sajt segíti a szósz besűrűsödését, íze jól kiegészíti a paradicsom aromáját.
A besameles, fehér szósz vajból, fokhagymából, tejből, parmezán sajtból és olasz fűszerekből készül.
Mindenképp reszeljük le a sajtot, úgy adjuk hozzá, azonban a kérgét is nyugodtan levághatjuk és belefőzhetjük, később majd kivesszük. Így annak az íze is visszaköszön a szószban.

A legfinomabb paradicsomos pizzaszósz
Hozzávalók:
- 170 g paradicsompüré
- 170 ml meleg víz
- 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
- 2 evőkanál méz
- ¾ teáskanál hagymapor
- egy csipet szárított oregánó
- egy csipet szárított majoranna
- egy csipet szárított bazsalikom
- egy csipet őrölt fekete bors
- egy csipet Cayenne-bors
- egy csipet csilipaprika-pehely
Elkészítés:
Egy kis tálban kezdjük el főzni alacsony lángon a paradicsomszósz, a víz, a sajt, a fokhagyma, a méz, a hagymapor és a fűszerek keverékét.
Ne hagyjuk forrni, ugyanakkor legyen elég meleg, hogy a sajt megolvadjon benne.
Hagyjuk állni 30 percig, miután levettük a tűzről és utána kenjük a pizzára.
A legfinomabb fehér vagy besameles pizzaszósz
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 1 és ¼ csésze tej
- ½ teáskanál apróra vágott fokhagyma
- 1 teáskanál bazsalikom és oregánó
- só és frissen őrölt fekete bors
- 1/3 csésze reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Először olvasszuk fel a vajat egy közepes edényben alacsony lángon, majd keverjük el benne a lisztet.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, azután szórjuk bele a fűszereket, a sót és a borsot ízlés szerint.
Főzzük, amíg besűrűsödik.
Keverjük hozzá a parmezán sajtot, addig folytassuk a keverést, amíg megolvad.
Kenjük a pizzára.