A masala chai tea pozitív hatással van az emésztésre, védi a csontokat, rengeteg antioxidánst tartalmaz, enyhíti az émelygést, a köhögést és segíthet leküzdeni a megfázást. Nem kell messzire mennünk, hogy beszerezzük csodát érő összetevőit, hiszen mindössze friss gyömbérre, kardamomra, fahéjra és szegfűszegre van szükség hozzá. Ezekben rejlik a masala chai egészségének titka.

A gyömbér már régóta ismert arról a tulajdonságáról, hogy megnyugtatja a gyomort, visszaszorítja a hányingert és a szédülést. Gingerolokat tartalmaz, amelyek nagyon erős gyulladásgátló vegyületeket, emellett antioxidánstartalma is kiemelkedő. A kardamomot magas vérnyomásban szenvedőknek szokták ajánlani.

Olyan vegyületekben gazdag, amelyek csökkenthetik a gyulladást és megvédhetik a sejteket a károsodástól.

Ezen felül a kardamom védi a májat, küzd a szorongással és hatékony a fogyókúra idején is. Hasonlóan jókat lehet mondani a szegfűszegről és a fahéjról is. Ez utóbbi segít a vércukorszint kezelésében, csökkentheti a vérnyomást, enyhítheti az emésztési zavarokat, sőt antioxidánsokat, vasat, magnéziumot, foszfort, A-, B-, C- és K-vitamint is tartalmaz.

A kép csak illusztráció!Forrás: Shutterstock

Masala chai

Hozzávalók:

  • 5-7 kardamom mag
  • 3-4 egész szegfűszeg
  • 1-2 csillagánizs
  • 5-7 bors
  • 1 csésze víz
  • 2-3 szelet gyömbér
  • egy fél fahéjrúd
  • 1-2 evőkanál fekete tea, vagy 1-2 filter
  • 1 csésze tej, ami lehet akár zab-, mandula- vagy kesudiótej is
  • 2-3 teáskanál méz, cukor vagy juharszirup

Elkészítés:
Finoman aprítsuk össze a kardamomot, a szegfűszeget, a csillagánizst és a borsot, majd tegyük egy edénybe az 1 csésze vízzel.
Adjuk hozzá a gyömbért, a fahéjat és a fekete teát, utána forraljuk fel.
Kapcsoljuk le alatta a gázt és hagyjuk állni 10 percig vagy 1 órán keresztül.
Adjuk hozzá a tejet, azután forraljuk fel megint.
Szűrjük le, ízesítsük ízlés szerint mézzel, cukorral vagy juharsziruppal.
Élvezzük!